Annons
Nyheter

Bankfrossa sänkte börsen

Flykt från risk är ett fortsatt tema på börsen efter kollapsen för flera nischbanker i USA, däribland Silicon Valley Bank (SVB).
Stockholmsbörsen tyngdes på måndagen av kraftiga kursfall för tunga bankaktier.
Börs • Publicerad 13 mars 2023
Den amerikanska myndigheten FDIC garanterar insättningar i amerikanska banker. Ovanpå denna garanti får nu alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank en garanti, riggad av USA:s finansdepartement och centralbank. Arkivbild.
Den amerikanska myndigheten FDIC garanterar insättningar i amerikanska banker. Ovanpå denna garanti får nu alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank en garanti, riggad av USA:s finansdepartement och centralbank. Arkivbild.Foto: Peter Morgan/AP/TT

Det breda OMXS-indexet stängde på minus 1,6 procent.

Måndagens kursfall följer på nedgången på 2,4 procent i fredags och innebär att Stockholmsbörsens uppgång sedan årsskiftet har krympt ihop till 4,8 procent.

Annons

Börsnedgången i Stockholm är bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde 22 av 30 aktier på minus.

Storbankerna – som tog rejält med stryk även i fredagens turbulens – fortsätter att tappa. Nordeas aktie föll 4,4 procent, medan SEB och Swedbank stannade på minus 4,1 respektive 3,1 procent.

Till vinnarna bland de mest omsatta aktierna hör fastighetsbolaget SBB som steg 3,3 procent och medicinteknikbolaget Getinge som ökade 1,9 procent.

Nedgången i Stockholm är i linje med de ledande europeiska börserna. FTSE100-index i London hade en nedgång på 2,5 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 2,9 och DAX-index i Frankfurt 3,0 procent.

De stora bankaktiernas ras i Europa och USA kommer trots besked från det amerikanska finansdepartementet och centralbanken Federal Reserve om att alla insättningar i den kollapsade banken SVB garanteras av amerikanska myndigheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons