Annons

Masstämd läkemedelsjätte tros ha gömt kapital

USA • Publicerad 14 september 2019
Oxycontin – ett av de läkemedel som beskylls för opioidkrisen i USA.
Oxycontin – ett av de läkemedel som beskylls för opioidkrisen i USA.Foto: Toby Talbot/AP/TT

Nya anklagelser riktas mot den förmögna familjen Sackler, som stämts i tusental för sitt ansvar för USA:s skenande opioidepidemi.

Familjens ekonomiska förehavanden utreds av New Yorks distriktsåklagare, som i fredags uppgav att hon funnit stora överföringar mellan familjens konton och finansiella institutioner, bland annat banker i Schweiz. Summorna uppgår till motsvarande runt tio miljarder kronor, enligt åklagaren.

Annons

Läkemedelskoncernen Purdue Pharma, som ägs av Sacklerfamiljen, tillverkar det starka smärtstillande läkemedlet Oxycontin. Tusentals kommuner och flera delstater har stämt företaget för sitt ansvar i de överdoser som dödar tiotusentals amerikaner varje år.

Tidigare i veckan uppgavs parterna vara nära en uppgörelse utanför domstol som bland annat skulle innebära miljarder i skadestånd och försätta Purdue i konkurs.

Men en handfull delstater, däribland New York, har motsatt sig uppgörelsen och beskyllt familjen för att gömma sin verkliga förmögenhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons