Annons
Nyheter

Medel mot insektsangrepp får dispens inför jul

Miljö • Publicerad 9 augusti 2023
Växtskyddsmedlet Vertimec används bland annat för att skydda prydnadsväxter som julstjärnor mot insekter. Arkivbild.
Växtskyddsmedlet Vertimec används bland annat för att skydda prydnadsväxter som julstjärnor mot insekter. Arkivbild.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Växtskyddsmedlet Vertimec får tillfälligt dispens för användning mot insektsangrepp på prydnadsväxter, meddelar Kemikalieinspektionen.

"Skälet till beslutet är ett mycket stort bekämpningsbehov för odlarna, samtidigt som det saknas alternativa bekämpningsmedel", skriver myndigheten på sin hemsida.

Annons

Beslutet kommer sedan myndigheten stoppat medlet – som innehåller det nervpåverkande ämnet abamektin – i april tidigare i år. Det gjordes då EU-kommissionen hade sänkt gränsvärdet för abamektin i vissa grönsaker.

Men bristen på effektiva växtskyddsmedel gör nu att en dispens införs från den 10 augusti till den 7 december för odlare av prydnadsväxter.

"Om skadegörare inte kan bekämpas skulle odling av växter som cyklamen, bollkrysantemum och julstjärna kunna upphöra."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons