Annons

Storsegrar för Biden – Sanders fortsätter

Stärkt av ytterligare primärvalssegrar kan Joe Biden tryggt kalla sig för den ledande demokratiska presidentaspiranten. Den förre vicepresidenten vann bland annat i viktiga Michigan.
Sanders tackar dock inte för sig.
USA • Publicerad 11 mars 2020
USA:s förre vicepresident Joe Biden håller ett segertal inför anhängare i Philadelphia. Han leder kampen om Demokraternas presidentkandidatur efter den senaste primärvalsomgången.
USA:s förre vicepresident Joe Biden håller ett segertal inför anhängare i Philadelphia. Han leder kampen om Demokraternas presidentkandidatur efter den senaste primärvalsomgången.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Vermontsenatorn Bernie Sanders utanför en vallokal i Detroit i Michigan på tisdagen.
Vermontsenatorn Bernie Sanders utanför en vallokal i Detroit i Michigan på tisdagen.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Sex amerikanska delstater höll primärval och nomineringsmöten under tisdagen – och den för några veckor sedan uträknade Joe Biden vann i minst fyra av dem. I den stora och strategiskt viktiga industristaten Michigan tog Biden hem en klar seger med knappt 53 procent av rösterna, jämfört med 36,5 procent för Sanders.

– I kväll har vi kommit ett steg närmare ett återställande av Vita husets anständighet, värdighet och heder. Det är vårt slutliga mål, sade Biden inför en mindre skara anhängare.

Annons

Han vände sig också direkt till sin rival Bernie Sanders:

– Tillsammans kommer vi att besegra Donald Trump. Vi kommer att ena den här nationen.

Bidens seger i Michigan är ett stort bakslag för Bernie Sanders, som vann i delstaten för fyra år sedan när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas presidentkandidatur. Biden kammade också hem storsegrar i Mississippi, Missouri och Idaho. I Mississippi fick den förre vicepresidenten över 80 procent av rösterna vilket bekräftar att han är stark i sydstater och i delstater med stor svart befolkning.

Sanders: Ideologisk seger

Bernie Sanders höll inget anförande under valnatten, men vid en presskonferens på onsdagen gjorde han klart att han inte kommer att lägga ned sin valkampanj.

– Även om vår kampanj har vunnit den ideologiska debatten så förlorar vi debatten om valbarhet, säger han.

Den ideologiska segern ligger, enligt Vermontsenatorn, i att många yngre väljare tilltalas av hans progressiva politik. Mängder av demokrater har dock valt Joe Biden för att de uppfattar att han har större möjligheter att besegra Donald Trump, enligt Sanders.

– I dag säger jag till Demokraternas etablissemang: För att vinna i framtiden måste ni vinna de väljare som representerar framtiden för vårt land och ni måste tala om de frågor som oroar dem. Ni kan inte vara nöjda med att vinna röster från äldre människor, säger han.

En ljusglimt för Sanders är att han vann i North Dakota och att han leder i progressiva Washington i nordväst, där rösträkningen fortfarande pågår. På söndag väntar en ny primärvalsdebatt – den första duellen i sammanhanget.

– Jag kommer göra allt för att Donald Trump ska besegras. . . Då kommer det amerikanska folket få möjlighet att se vilken kandidat som ligger bäst till för att nå det målet, säger Sanders.

Patriotisk ämbetsman

Joe Biden har ett tydligt övertag i kampen om vem Demokraterna ska skicka fram mot Donald Trump i höstens presidentval. Efter att ha misslyckats i de tidiga nomineringsmötena och primärvalen gjorde han comeback och seglade upp i ledning efter förra veckans så kallade supertisdag.

Annons

Avgörande för Bidens nyvunna framgångar är att ett stort antal tongivande demokrater har ställt sig bakom hans kandidatur. Den senaste i raden att sälla sig till hyllningskören är affärsmannen Andrew Yang, som gav upp sin egen presidentkampanj för några veckor sedan.

– Han är en väldigt patriotisk ämbetsman, en hederlig man, säger Yang, som nu är kommentator på nyhetskanalen CNN, om Joe Biden.

Biden har hittills under primärvalen samlat ihop 858 delegater, mot Sanders 709, enligt amerikanska medier. För att knipa presidentkandidaturen krävs stöd av 1 991 delegater.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons