Annons

Mellofavoriten: Äntligen blir jag förstådd

Som en levande discokula fångade Dotter publiken under deltävlingen i Göteborg och slapp återuppleva besvikelsen från 2018. Nu är hon favorittippad inför finalen av Melodifestivalen.
Melodifestivalen • Publicerad 4 mars 2020
Dotter startar som nummer sju i finalen av Melodifestivalen på Friends arena.
Dotter startar som nummer sju i finalen av Melodifestivalen på Friends arena.Foto: Claudio Bresciani / TT
Dotter gick vidare direkt till final från deltävlingen i Göteborg. Arkivbild.
Dotter gick vidare direkt till final från deltävlingen i Göteborg. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Dotter tyckte att låten "Bulletproof" var för bra för att bara hamna på Spotify – då blev det Melodifestivalen.
Dotter tyckte att låten "Bulletproof" var för bra för att bara hamna på Spotify – då blev det Melodifestivalen.Foto: Claudio Bresciani / TT
Dotter är favorittippad inför finalen men tar inte ut något i förskott.
Dotter är favorittippad inför finalen men tar inte ut något i förskott.Foto: Claudio Bresciani / TT

Intervjuer, repetitioner och träning – det är ett späckat schema för Johanna "Dotter" Jansson veckan före finalen av Melodifestivalen. Hon varvar intervjuer och fotograferingar med att försöka jobba upp sin kondition samtidigt som hon återhämtar sig från en förkylning. Men glädjen över att äntligen känna sig förstådd gör allt värt det.

– Jag gör ju min grej och det jag tror på till 100 procent. Det är inte alltid så att andra förstår det, men den här gången gjorde de det. Det är en väldigt häftig känsla att äntligen bli förstådd, säger hon.

Annons

2018 var hon storfavorit med låten "Cry" i deltävlingen i Malmö. Men när rösterna var räknade hamnade hon på en sjätte plats och åkte ut ur tävlingen. I besvikelsen sade hon till Aftonbladet: "Det blir inte mer Mello, nej. Jag kände redan från början att det här var en once in a lifetime-grej som jag bara gör en gång."

Gör comeback

Två år senare sitter hon med sitt koffeinfria kaffe och sina långa glitternaglar som hennes barndomsvän från Arvika har skulpterat – redo att inta finalscenen i Friends arena med sin låt "Bulletproof".

– När jag skrev den kände jag att det inte var fair mot låten att bara släppa den på Spotify som jag brukar. Det kändes inte tillräckligt och jag kände på mig att om folk förstår den så kommer den att kunna flyga. Och det var ju det som hände nu, konstaterar Dotter.

Innan resultatet avslöjades under deltävlingen i Göteborg tänkte hon att det skulle bli en repris på 2018 och att hon inte skulle gå vidare.

– Det blev tvärtom nu, jag trodde det sämsta och så blev det det bästa istället, säger Dotter.

Men den här gången är hon skeptisk till oddsen och försöker att inte låta sig påverkas av att vara favorittippad.

– Jag är jätteglad över att det ser ut som det gör men det betyder egentligen ingenting. Vad som helst kan ju hända, konstaterar hon.

Bara små ändringar

Om Johanna "Dotter" Jansson står som vinnare på lördag innebär det en resa till Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj. I nuläget väljer hon att inte tänka så långt och försöker först och främst hitta ett lugn och fokus inför finalen i Stockholm.

– Det skulle betyda otroligt mycket att folk tror på mig så mycket att de vill att jag ska representera Sverige. Men det känns lite för stort att tänka så, berättar hon.

Om Dotter själv tippar vilka som hon tror kan ta sig hela vägen till Rotterdam säger hon på Hanna Ferm, Victor Crone och Anna Bergendahl.

Annons

Men innan Eurovision över huvud taget är aktuellt väntar en final på Friends arena. Dotters scenframträdande och den ljusshow som hon själv är högst bidragande till med sin ljusreflekterande tröja har fått mycket respons och det kommer i stort sett att vara sig likt.

– Vi kommer att försöka förstärka vissa saker, till exempel ska vi försöka att maxa ljuset och så har vi gjort om några moves. Men jag vill egentligen göra så lite ändringar som möjligt eftersom det gick hem förra gången, säger hon och tillägger:

– Jag brukar tänka – allt jag älskar kommer att funka. Har jag tvivel ska jag skita i det.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons