Annons

Mer än varannan för mindre flyktingmottagande

Drygt hälften, 54 procent, av 1 000 tillfrågade vill att Sverige tar emot färre flyktingar framöver. En knapp tredjedel vill att Sverige tar emot lika många eller fler.
Opinionen tycks inte ha påverkats av händelseutvecklingen vid den grekisk-turkiska gränsen.
Migration • Publicerad 7 mars 2020
Grekisk polis vid gränsen mot Turkiet i Kastanies på fredagsmorgonen.
Grekisk polis vid gränsen mot Turkiet i Kastanies på fredagsmorgonen.Foto: Giannis Papanikos AP/TT

Sedan Turkiet förra helgen meddelade att landet öppnar gränsen mot EU har situationen vid dess gräns mot Grekland varit spänd. Tusentals migranter har fastnat mellan Greklands – och EU:s – stängda gräns och Turkiet och våldsamheter har utbrutit flera gånger.

Men situationen har alltså inte påverkat opinionen i Sverige. SvD/Sifo ställde frågan "Hur bör Sveriges flyktingmottagande när det gäller uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga se ut framöver? Lagar och regler bör ändras så att vi tar emot...:"

Annons

54 procent av de tillfrågade svarade "färre", 21 procent svarade "lika många", 10 procent svarade "fler" medan 14 procent var tveksamma eller inte visste. Nivåerna är ungefär desamma som sedan sommaren 2017.

Sverige har sedan 2016 asylregler som ligger på EU:s miniminivå. Men Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att minnet av den stora flyktingvågen hösten 2015 fortfarande påverkar människors attityder.

– Många relaterar och pratar fortfarande om 2015, oavsett vilket politiskt parti man sympatiserar med, säger han.

Mätningen genomfördes 4–6 mars och gjordes i form av 1 000 webbintervjuer med slumpvis utvalda personer i åldern 15 år och uppåt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons