Annons
Nyheter

Mer myggmedel säljs – kan bero på fästingar

Försäljningen av myggmedel går upp och ned – men över tid är trenden tydlig: Vi köper allt mer.
Inrikes • Publicerad 11 juli 2023
Svenskarna köper allt mer myggmedel. Arkivbild.
Svenskarna köper allt mer myggmedel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2022 såldes knappt 20 ton myggmedel, en ökning på cirka 30 procent jämfört med föregående år.

Förklaringen till att vi köper mer myggmedel är svår att fastslå, men fler fästingar kan påverka försäljningssiffrorna, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Annons

– Många av de här myggmedlen kan man använda mot fästing och fästingar är ju något som vi vet har ökat mycket de senaste åren, säger hon.

En annan förklaring kan vara att företag marknadsför sina produkter bättre, säger Karlsson.

En produkt som just marknadsförs hårt på sociala medier i sommar är myggklistermärken. De marknadsförs ofta som "naturliga" och innehåller eteriska oljor så som citronellaolja eller lavendelolja som ska fungera myggavskräckande, säger Jenny Karlsson. Men inga myggklistermärken har i nuläget blivit godkända av Kemikalieinspektionen som varnar konsumenter för att köpa otestade produkter.

– Bara för att ett ämne kommer ifrån växtriket behöver det inte vara ogiftigt. De kan till exempel ha allergena effekter.

Samtidigt säger hon att flera företag förmodligen hade fått sina produkter godkända om de hade ansökt om tillstånd på rätt sätt.

– Företagen har inte förstått att det är ett bekämpningsmedel. De känner inte till reglerna helt enkelt, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons