Annons
Nyheter

Mer religionskunskap för afghanska studenter

Afghanska studenter får mer religion på schemat. De obligatoriska lektionerna i islamiska studier ökar från en till tre i veckan vid statliga universitet.
Afghanistan • Publicerad 16 augusti 2022
Afghanska studenter på väg till universitetet i huvudstaden Kabul. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Abdul Baqi Haqqani, minister för högre utbildning, uppger på en presskonferens att inga nuvarande ämnen ska tas bort från den nuvarande läroplanen.

Vissa universitet har dock ändrat i undervisningen i musik och skulptur, samtidigt som en utvandring av Afghanistans utbildade elit, inklusive universitetslärare, har lett till att undervisningen i många ämnen har avbrutits.

Annons

Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har talibanerna infört hårda restriktioner för flickor och kvinnor. Även om unga kvinnor fortfarande tillåts gå på universitet, har många hoppat av på grund av kostnaden eller för att deras familjer är rädda för att de ska befinna sig utanför hemmet i det talibanstyrda Afghanistan.

Talibanerna har i månader insisterat på att grund- och gymnasieskolor ska öppna igen för flickor, och pendlar mellan tekniska och ekonomiska frågor som skäl för de fortsatta stängningarna.

Abdulkhaliq Sadiq, hög tjänsteman vid afghanska utbildningsdepartementet, uppger att familjer på landsbygden fortfarande inte är övertygade om behovet av att låta flickor gå på gymnasiet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons