Annons

Merkel vill ena EU om Libyen

Libyen • Publicerad 2 maj 2019
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill att EU når en samsyn om Libyen. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill att EU når en samsyn om Libyen. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

EU måste nå en samsyn när det gäller Libyen, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Strider har pågått i flera veckor kring landets huvudstad Tripoli, mellan den internationellt erkända regeringen och krigsherren Khalifa Haftars östlibyska styrkor.

Merkel är på besök i Burkina Faso, där hon träffar ledare för G5 Sahel-gruppen, som består av Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger. I ett tal inför studenter vid ett universitet säger hon att Libyen är av största vikt för att stabilitet ska kunna uppnås i Sahelregionen.

Annons

– Vad presidenterna i G5 Sahel förklarade för mig ännu en gång i går, och som de har rätt i, är att Europa måste komma överens om ett förhållningssätt eftersom det fortfarande finns meningsskiljaktigheter inom EU.

– Jag kommer att göra mitt bästa för att se till att den italienska hållningen och den franska hållningen går ihop och att det inte finns olika röster eller hållningar i Europa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons