Annons
Nyheter

Metalldetektorer mot fusk vid högskoleprovet

Nu öppnar anmälan till årets högskoleprov. Alla får räkna med att bli kontrollerade för att stoppa fusk.
Skola • Publicerad 15 augusti 2023
Studenter gör högskoleprovet på Stockholms Universitet 2020. Arkivbild.
Studenter gör högskoleprovet på Stockholms Universitet 2020. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En nyhet för hösten är att man får räkna med att bli kontrollerad vid in- eller utpassering till lokalerna. I första hand handlar det om stickprovskontroller med metalldetektor.

– Det kommer att vara ordningsvakter som är förordnade av polisen, och som går igenom ungefär på samma sätt som man kontrolleras vid flygplatsen när man flyger utomlands, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet (UHR) till P4 Kronoberg.

Annons

De nya kontrollerna införs som en följd av en lagändring efter att den så kallade högskoleprovsligan avslöjades 2018. Ligan sålde fuskpaket med ett tekniskt upplägg till personer som ville ha toppresultat på provet.

– Det är när man har mobiltelefon och en hörsnäcka dold i örat och får svaren upplästa i realtid, säger Åke Lernefalk.

Personer som ertappas med att försöka fuska får inte fortsätta att skriva provet. Tidigare provresultat underkänns också och personen blir avstängd från att göra provet under två år. Fusket polisanmäls också.

Årets prov genomförs söndagen den 22 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons