Annons
Nyheter

Mexikos president utesluter möte med Biden

USA/Mexiko • Publicerad 1 juli 2020
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (bilden till vänster) kommer att ha sitt första möte med president Donald Trump då han flyger till Washington i juli. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (bilden till vänster) kommer att ha sitt första möte med president Donald Trump då han flyger till Washington i juli. Arkivbild.Foto: AP/TT

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador klargör att han inte kommer att träffa den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden under sitt kommande besök i Washington.

Resans syfte är att lansera det nya nordamerikanska handelsavtalet USMCA, konstaterar López Obrador.

Annons

– Jag kommer att bevittna början av det avtal som jag tror kommer att vara till stor hjälp för alla tre länder, säger presidenten under sin dagliga presskonferens.

– Av den anledningen kan jag inte samtala med, eller det skulle inte vara rätt, inte lämpligt, att prata med kandidater, då detta är ett arbetsbesök.

USMCA, som ersätter det tidigare handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, Nafta, väntas träda i kraft den 1 juli. López Obrador flyger till Washington den 8 juli, meddelar Mexikos utrikesminister.

Det blir den vänsterorienterade presidentens första utlandsbesök sedan han tillträdde i december 2018, och hans första möte med USA:s president Donald Trump.

Kritiker har invänt mot att besöket sker så nära inpå USA:s presidentval, som hålls i november, då de menar att det kan användas i politiskt syfte av Trumpkampanjen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons