Annons
Nyheter

Miami redo för protester när Trump är i rätten

Donald Trump har uppmanat sina anhängare att visa honom sitt stöd när han framträder i rätten i Miami i USA.
Stadens polis räknar med allt ifrån några tusen till tiotusentals personer vill protestera mot det första åtalet av sitt slag mot en amerikansk ex-president.
USA • Publicerad 13 juni 2023
Donald Trump då han anlände till sitt residens Trump National Doral i Miami på måndagen.
Donald Trump då han anlände till sitt residens Trump National Doral i Miami på måndagen.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

– Vi uppmanar folk att uttrycka sina känslor på ett fredligt vis, sade Miamis republikanske borgmästare Francis Suarez i måndags.

USA:s tidigare president Donald Trump är kallad till rätten för att informeras om de totalt 37 punkterna i det just nu mest brännande av flera pågående rättsfall mot honom. Åtalet rör främst ex-presidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Annons

Fallet, och risken för en fängelsedom, kommer olägligt för Trump som är stor favorit i opinionsmätningarna i kampen om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år.

Planerade protester

"VI SES I MIAMI PÅ TISDAG!!!", skrev Trump i sociala medier när åtalet offentliggjordes i fredags.

Domstolsförhandlingarna inleds klockan 15 lokal tid (21 svensk tid) och Trump väntas anlända i bilkortege från sitt golfresidens en halvtimme bort.

Flera grupper har planerat protester till stöd för Trump, däribland en lokal gren av högerextrema Proud Boys, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det finns också uppgifter om att anhängare från andra delar av delstaten Florida har planerat bussresor för att sluta upp i Miami.

Samtidigt är uppslutningen stark bakom Trump i det republikanska partiet. Även rivaler om presidentkandidaturen, som den tidigare vicepresidenten Mike Pence, har uttryckt stöd för Trump i åtalsprocessen. Vissa allierade toppolitiker har använt sig av hätsk retorik, såsom representanthusledamoten Andy Biggs som i fredags twittrade: "Vi har nu nått en krigsfas. Öga för öga."

Lugnare läge

Miamis polischef Manuel Morales konstaterar att man är osäker på hur många Trumpanhängare som kommer dyka upp under tisdagen. Men planer finns på att omdirigera trafik och vid behov stänga av vissa gator.

Mobiliseringen är dock inte i närheten av den som rådde bland radikala Trumpanhängare inför stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, uppger extremistforskare för NPR.

– Det finns mycket paranoia bland Trump-anhängare om att bli gripna, säger Benjamin Decker, chef för säkerhetsanalysföretaget Memetica till det amerikanska public service-bolaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons