Annons
Nyheter

Migrantkris i New York – tvingas sova på gatan

Rekordmånga migranter har kommit till New York sedan förra våren. Borgmästaren Eric Adams varnar för att den amerikanska stadens härbärgen inte räcker till.
USA • Publicerad 2 augusti 2023
Migranter köar utanför The Roosevelt Hotel i New York, som fungerar som tillfälligt boende för hemlösa.
Migranter köar utanför The Roosevelt Hotel i New York, som fungerar som tillfälligt boende för hemlösa.Foto: John Minchillo/AP/TT

Hundratals människor sover på kartonger och väntar på hjälp utanför The Roosevelt Hotel mitt i de turisttäta skyskrapekvarteren i Manhattans Midtown. Hotellet fungerar som tillfälligt boende för migranter – men sängplatserna räcker inte till.

New Yorks borgmästare, demokraten Eric Adams, vädjar nu om avlastning från USA:s regering.

Annons

– Vi behöver hjälp, säger Adams, enligt Bloomberg.

– Och det kommer inte att bli bättre. Från och med nu kommer det att bli värre. Det finns inte mer plats.

Eric Adams tillade att New York-borna kan behöva vänja sig vid att fler människor sover på gatan. Sedan förra våren har rekordmånga – omkring 93 000 – asylsökande kommit till New York. Antalet hemlösa i staden har nästan fördubblats.

Bussar migranter

Många av migranterna har lämnat den ekonomiska krisen och det politiska förtrycket i Venezuela, men de kommer också från andra länder i Latinamerika och från Afrika.

Texas guvernör, republikanen Greg Abbott, har hyrt bussar som skickat migranter från gränsstäder i delstaten till New York och andra demokratstyrda städer på östkusten, för att sätta press på president Joe Biden att strama åt gränsen. Men de flesta migranter har kommit till New York på andra sätt, skriver New York Times.

Fler än 100 000 människor bor nu i härbärgen i New York och staden har haft svårigheter att hitta sovplatser till nykomlingarna.

Förutom ett hundratal hotell har också kontorsbyggnader, parker och en kryssningsterminal gjorts om till migrantboenden. I förra veckan offentliggjordes planer på att öppna ett "megatält" med plats för 1 000 personer vid en övergiven psykiatrisk vårdinrättning i stadsdelen Queens.

Vill avskaffa lag

Stadsledningen har också skickat migranter till andra delar av delstaten New York. Det har i sin tur lett till motsättningar. New York har stämt 30 län (counties) i norra delen av delstaten för att de inte vill ta emot migranter.

Eric Adams försöker avskaffa den så kallade "rätt till skydd"-lagen som ger hemlösa i staden rätt till tak över huvudet oavsett om de har uppehållstillstånd. Det är en lag som är unik för New York, men nu menar borgmästaren att resurserna inte längre räcker.

Adams har infört flera åtgärder som är tänkta att dämpa migrationen till New York, däribland att dela ut flygblad till asylsökande vid gränsen till Mexiko och att ensamma vuxna bara kan bo på ett härbärge i 60 dagar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons