Annons

Mikael Ymer om framtiden: "Låt mig andas"

Trots att han är på väg att bryta sig in i den absoluta världseliten och är bäst rankad i det svenska laget är det inte resultatet som Mikael Ymer fokuserar på inför mötet med Chile.
Tennis • Publicerad 5 mars 2020
Tennisspelaren Mikael Ymer under torsdagens pressträff inför Davis Cup-kvalmatchen mellan Sverige och Chile.
Tennisspelaren Mikael Ymer under torsdagens pressträff inför Davis Cup-kvalmatchen mellan Sverige och Chile.Foto: Pontus Lundahl/TT

21-årige Mikael Ymer är först ut i singelmatchen mot Marcelo Tomas Barrio Vera på fredagen, när Sverige möter Chile i kvalet till slutspelet i Davis Cup i Madrid i höst.

– Det är svårt att säga hur det kommer att gå, men jag tror att vi har en bra chans absolut. Vi har förberett oss bra, så nu kommer den roliga delen, att få prestera, säger han.

Annons

Trots att han sett till sin individuella ranking, 67:e på världstopplistan, är bäst i de båda lagen och att Chile kommer utan sina två toppspelare, ser Ymer med största allvar på motståndet.

Marcelo Tomas Barrio Vera beskriver han som en klurig motståndare, och Alejandro Tabilo bedömer han vara i toppform.

– Alejandro har spelat väldigt bra de senaste månaderna, han är den starkaste spelaren i Chiles lag. Han kommer att ställa till det för oss, säger Mikael Ymer.

"Det känns så där"

Inför matcherna känner han sig inte i toppform.

– Det känns så där. Kroppen mår bra, men jag spelar inte som jag vill spela just nu. Men jag har lärt mig att när man spelar vecka ut och vecka in så behöver man inte spela suveränt varenda gång. Det är få veckor på året man känner att allt är exakt som man vill att det ska vara. Men det går att spela bra matcher ändå, säger Mikael Ymer.

Fokuset ligger istället på att utvecklas. Detta är enligt honom själv en av anledningarna till det senaste årets framgångar, som bland annat resulterat i att han gör sin första hela ATP-tour i år.

– Det handlar om hur man talar till sig själv på och av banan, hur man prioriterar utanför tennisen, hur man analyserar och studerar sitt spel. När jag slutade att fokusera på enskilda tävlingsresultat och ranking, så började de bitarna att komma av sig själv, säger Mikael Ymer.

TT: När tror du att vi får se ditt namn i toppen av världsrankingen?

– Allt är fortfarande nytt och jag får hela tiden frågan om vad som är nästa steg. Jag känner bara “shit, det är mitt första år på ATP-touren, låt mig andas”. Jag vill få spela mot de här spelarna och se var jag ligger mot de bästa i världen i år. Mer än så vet jag inte än, säger han.

"Familjen betyder allt"

TT: Vad hade det betytt för dig om Sverige tagit sig till slutspelet i Davis Cup i Madrid?

Annons

– Det hade varit fett. Madrid verkar vara ett riktigt coolt event. Det är viktigt att barn och unga får se mer av svensk tennis. Jag minns själv när jag och Elias var små och satt på första raden i Sverigetröjor och såg landslaget spela och tänkte att en dag kan det där vara jag. Det har alltid varit en sådan dröm, och nu är det vi som spelar ettan och tvåan. Man måste stanna upp och tänka på var vi faktiskt är just nu.

TT: Hur är det att få spela tillsammans i landslaget med sin bror?

– Det är väldigt speciellt. Han är min bästa vän, och vi kanske inte alltid hänger på hemmaplan, men vi reser mycket ihop och snackar väldigt mycket. För mig finns det inget som betyder mer än min familj. Vänner, relationer, annat, kan försvinna, men familjen finns alltid där och det betyder allt.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons