Annons
Nyheter

Militär mot gängvåld i Ecuador

Soldater och polis patrullerar gatorna i flera städer i Ecuador efter en våldsvåg som krävt minst åtta liv den här veckan. Dåden kopplas till ett pågående gängkrig.
Ecuador • Publicerad 3 november 2022
Anhöriga väntar utanför ett fängelse i Latacunga i Ecuador där minst 15 människor dödades i sammandrabbning mellan fångar i början av oktober. Arkivbild
Anhöriga väntar utanför ett fängelse i Latacunga i Ecuador där minst 15 människor dödades i sammandrabbning mellan fångar i början av oktober. ArkivbildFoto: Dolores Ochoa/AP/TT

Undantagslagar och nattligt utegångsförbud har införts i provinserna Guayas och Esmeraldas sedan fem poliser dödades i flera attacker i tisdags. En civilperson avled efter att ha skjutits i huvudet. Närmare 20 attacker utfördes mot polisstationer, en vårdklinik och en bussterminal.

I en sammandrabbning i ett fängelse i Guayas dödades två fångar. Sedan februari förra året har runt 400 fångar dödats i fängelser i Ecuador, där gängkrigen utkämpas innanför murarna.

Annons

Åtgärderna som president Guillermo Lasso nu infört begränsar mötes- och rörelsefriheten i de två provinserna och skolor har stängts i en del områden.

Ecuador har drabbats av en våg av gängvåld som myndigheterna skyller på konflikter mellan kriminella ligor med koppling till mexikanska drogkarteller.

Vanliga medborgare har drabbats i allt högre utsträckning och över 60 poliser har dödats sedan förra året. Mordfrekvensen nästan fördubblades i Ecuador under 2021 till 14 personer per 100 000 invånare. Hittills i år har frekvensen nått 18 per 100 000, enligt officiella siffror.

I Sverige är motsvarande siffra drygt 1 per 100 000 invånare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons