Annons
Nyheter

Miljardär har utsett rymdresesällskap

Den japanske miljardären Yusaku Maezawa har utsett åtta personer som han planerar ta med sig till rymden nästa år. Det handlar om personer som verkar inom kultursektorn.
Rymden • Publicerad 9 december 2022
Yusaku Maezawa under fjolårets besök på Internationella rymdstationen (ISS). Arkivbild.Foto: Roscosmos/AP/TT

– Jag hoppas att var och en kommer att inse ansvaret som följer med att lämna jorden, resa till månen och tillbaka, säger Yusaku Maezawa i ett filmklipp som har lagts upp på Youtube.

– De kommer att få mycket av den här erfarenheten, och jag hoppas att de kommer att använda den för att bidra till planeten, till mänskligheten.

Annons

Modemiljardären Maezawa åkte i fjol till den Internationella rymdstationen (ISS), en resa som han uppges ha betalat 10 miljarder yen för, motsvarande cirka 760 miljoner kronor.

I nästa års rymdresa, som ska göras med en farkost från Space X som ännu inte är färdigkonstruerad, ingår en tur runt månen.

De åtta utvalda är den amerikanska dj:n och musikproducenten Steve Aoki, youtubern Tim Dodd från USA, den tjeckiska konstnären Yemi A D, den irländska fotografen Rhiannon Adam, en brittisk fotograf vid namn Karim Iliya, filmaren Brendan Hall från USA, den indiska skådespelaren Dev Joshi och k-popmusikern Choi Seung-Hyun (T.O.P.) från Sydkorea.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons