Annons
Nyheter

Miljardböter för Danske Bank

Ekonomi • Publicerad 13 december 2022
Danske bank har gått med på att betala miljardböter. Arkivbild.
Danske bank har gått med på att betala miljardböter. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Danske Bank har gått med på att betala 15,3 miljarder danska kronor, motsvarande drygt 22,4 miljarder svenska kronor, i böter för penningtvättsskandalen som upptäcktes i Estland 2018.

Ett avtal har ingåtts med det amerikanska justitiedepartementet, den amerikanska finansinspektionen och danska myndigheter, skriver Danske Bank i ett pressmeddelande.

Annons

Under flera år kunde kriminella tvätta miljarder genom Danske Banks filial i Estland.

Enligt Reuters har banken erkänt att den hjälpte till att lura amerikanska banker mellan 2008 och 2016 när den hade högriskkunder från andra länder i sin estniska filial.

Martin Blessing, styrelseordförande i Danske Bank, säger i ett uttalande att uppgörelserna innebär att de amerikanska och danska myndigheternas utredningar nu är avslutade.

"Vi har samarbetat med myndigheterna ända sedan de kontaktade oss, och vi accepterar villkoren i förlikningarna", säger han.

Danske Bank har sedan tidigare reserverat omkring 15,5 miljarder danska kronor för befarade böter. Banken har inte längre någon verksamhet i Estland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons