Annons

Miljöaktivister rasar över murbygge mot Mexiko

Översvämningar. Hot mot bland annat gaffelantilop och ozelot. Svåra risker för fågel- och fjärilslivet – som årligen lockar mängder av turister.
Uppretade miljöaktivister i USA varnar för de förödande effekter en gränsmur mot Mexiko skulle ha på djur- och naturliv.
USA • Publicerad 11 maj 2019
Cyklister nära gränsen mellan amerikanska Texas och Mexiko, som redan är försedd med barriär. Arkivbild.
Cyklister nära gränsen mellan amerikanska Texas och Mexiko, som redan är försedd med barriär. Arkivbild.Foto: Fin And Fur Films/AP/TT

Även i storstäder som New York, långt från gränsen, syns storbildsannonserna: En allvarlig man i cowboyhatt håller upp en sköldpadda under texten "En mur separerar mer än bara människor". Avsändaren är T , en organisation som jobbar för att bevara sköldpaddor.

Turtle Conservancy är en av flera grupper som driver kampanjer och demonstrerar för att sätta ljus på de miljöeffekter de anser att president Donald Trumps utlovade gränsmur mot Mexiko skulle ha.

Förstör häckningen

Annons

Det politiska motståndet mot gränsmuren har fått stor uppmärksamhet. Men när byggfordon i januari rullade in i gränsområdet i södra Texas, nära staden McAllen, var det främst ursprungsbefolkningsgrupper och National Butterfly Center, som arbetar för att skydda fjärilar, som protesterade, rapporterar .

– Dessa bulldozers kommer att rulla in i Rio Grande-dalens naturvårdskorridor, förstöra tusentals träd under häckningssäsongen för hundratals arter av rov- och sångfåglar, varnade Marianna Wright, ordförande i National Butterfly Center, när hon talade inför kongressen några veckor före byggstart.

Väl på plats vid byggstarten var Wright så upprörd att hon hade svårt att hitta orden.

– Jag skulle vilja köra över dem med min lastbil, köra över deras egendom och genom deras staket, sade hon då till ABC News.

Där fjärilsorganisationen protesterade, vid gränsfloden Rio Grande, ska cirka en mil mur byggas, enligt ett beslut från i fjol. Bygget kunde komma i gång snabbt eftersom kongressen har gett departementet för inrikes säkerhet tillåtelse att göra undantag från miljölagar som bland annat skyddar hotade arter, skriver tidningen T .

Förödande för livsmiljöer

En mil är inte särskilt mycket av den totalt 320 mil långa gränsen mot Mexiko som president Trump vill förse med en mur. Men bygget som påbörjats vid Rio Grande kan få förödande effekter för det känsliga naturlivet i området, varnar aktivister och forskare.

De hänvisar bland annat till de konsekvenser som kunnat påvisas utefter de omkring 105 mil av gränsen som redan är försedd med någon form av mur eller barriär – där ekosystem rubbats och översvämningar ökat.

Den vetenskapliga tidskriften publicerade i fjol en artikel som över 2 900 forskare skrivit under, i vilken det heter att regeringens plan "hotar en av de regioner som har störst biologisk mångfald på kontinenten".

– Vad de än bygger så kommer de att bli förödande för de naturliga livsmiljöerna, säger Bob Dreyer, advokat och ledare för naturvårdsorganisationen Defenders of Wildlife till tidskriften

Vandrar över gränsen

I en genomgång av riskerna framhåller tidskriften bland annat att en mur ökar jorderosionen på en plats där det finns stort antal sällsynta växter, flera av dem utrotningshotade. Och hela 346 djurarter lever på båda sidorna gränsen, de vandrar över den för att hitta mat och vatten och para sig.

Annons

Hotade arter som gaffelantilop och tjockhornsfår lär få stora problem om en mur reses och hoppet om att återetablera mexikansk gråvarg, jaguar och ozelot – som tidigare levt i gränsområdet – är minimalt med en gränsbarriär, enligt National Geographic.

Lägg därtill att översvämningarna i Arizona ökat dramatiskt efter att president George W Bushs styre på 00-talet reste ett högt stängsel utefter delar av delstatens gräns. Vid skyfall fastnade skräp i stängslet och hindrade vattnet från att tränga igenom, vilket gjorde att det i själva verket fungerade som en damm.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons