Annons
Nyheter

Miljontals träd dödade av granbarkborren i år

Natur • Publicerad 4 december 2020
Nära åtta miljoner kubikmeter gran har drabbats av angrepp från granbarkborren under 2020. Arkivbild.
Nära åtta miljoner kubikmeter gran har drabbats av angrepp från granbarkborren under 2020. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Angreppen från granbarkborren har varit förödande för stora delar skog under 2020. Inventeringen av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som gjorts på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att nära åtta miljoner kubikmeter gran har blivit angripen av granbarkborren – en rekordsiffra.

Främst är det östra delarna av Götaland och Svealand som är drabbade.

Annons

"Totalt sett är det ungefär lika mycket skador i de båda landsdelarna, men skadorna per hektar är störst i Svealand eftersom vi har mindre granskog där jämfört med i Götaland", säger Sören Wulff, miljöanalysspecialist på SLU, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen konstaterar även att många angripna träd, omkring 75 procent, fortfarande står kvar i skogen.

"Vi vet att många skogsägare och skogsbolag kämpar med att få ut så mycket angripet virke som möjligt under sommaren när bekämpningen är som effektivast, men uppenbarligen finns det mer att göra", säger Lennart Svensson vid Skogsstyrelsen och påpekar att det är viktigt att träden avverkas och transporteras bort i ett så tidigt skede som möjligt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons