Annons

Ministern manar till lugn i börsturbulensen

Världens börser faller på bred front. I Stockholm noteras det största börsraset på flera år. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) manar till lugn:
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill mana till lugn i börsturbulensen som sker på grund av coronavirusets spridning och det kraftiga fallet i oljepriset. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill mana till lugn i börsturbulensen som sker på grund av coronavirusets spridning och det kraftiga fallet i oljepriset. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I måndagens handel rasade Stockholmsbörsen 5,5 procent. Ett kraftigt fall i oljepriset blev en kalldusch på den nervösa finansmarknaden där oron för coronavirusets effekter är stor.

Sedan några veckor tillbaka har börsen mestadels vandrat nedåt och Stockholmsbörsens breda OMXS-index har backat nästan 13 procent hittills i år.

Annons

När man tittar på det till synes branta fallet som sker nu anser Per Bolund anser att man bör påminna sig om att börsen under förra året gick väldigt starkt.

– Det finns inget skäl att blåsa stort alarm. Det är värt att minnas att det fortfarande är från en hög nivå. Man behöver inte gå tillbaka så många månader för att hamna på samma nivå som vi är på nu, säger han.

"Går inte att spekulera"

TT: Vilket budskap har du till småsparare som blir oroade för sin ekonomi?

– Vi vet av erfarenhet att börsen är rörlig. Det kan gå upp väldigt mycket, som det gjort under det senaste året. Det har varit en bra tid för sparare generellt. Och nu blir det en ganska kraftig nedgång på grund av den osäkerhet som finns. Det går inte att spekulera i vad som händer framöver, men det viktiga är att vi har en stark ekonomi i grunden i Sverige och att vi har starka statsfinanser. Det gör att vi har resurser att gå in med om det behövs, säger Bolund.

Väl rustat

Han anser att Sverige är väl förberett för en eventuell kris. Jämfört med exempelvis finanskrisen 2008 är bankerna i dag bättre rustade, på grund av ökade kapitalkrav. Han nämner också amorteringskravet som han anser ger hushållen en bättre motståndskraft.

– Sverige är betydligt bättre rustat nu än vi var för bara några år sedan, säger Bolund.

På en fråga från TT om vad hon säger till hushåll som är oroade för sina aktieinnehav svarar finansminister Magdalena Andersson (S):

– Jag ger aldrig privatekonomiska råd.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons