Annons
Nyheter

Minskad lönsamhet i livsmedelsbranschen

Livsmedelsbranschen är hårt drabbad i det svåra ekonomiska läget, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Lönsamheten inom dagligvaruhandeln minskade rejält under det första halvåret.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2023
Dagligvaruhandeln har tappat lönsamhet på grund av det svåra ekonomiska läget. Arkivbild.
Dagligvaruhandeln har tappat lönsamhet på grund av det svåra ekonomiska läget. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Rörelsemarginalen i dagligvaruhandeln var 1,7 procent per omsatt krona under januari- juni i år, vilket är en minskning jämfört med 3,7 procent under samma period i fjol, visar färska siffror som SCB presenterar i sin tidskrift "Sveriges ekonomi".

För livsmedelsbranschen i stort sjönk rörelsemarginalen till 5,8 procent under det första halvåret, ned från 6,2 procent.

Annons

Jordbruket sticker ut i positiv riktning, med en ökning till 30,5 procent från 26,5 procent.

SCB har jämfört de olika grenarna av livsmedelsbranschen mot bakgrund av att branschen kritiserats för att öka sina vinster, samtidigt som konsumenterna går på knäna.

"Siffrorna visar att prisökningarna på livsmedel inte har inneburit att handlarna gjort större vinster i förhållande till kostnadsökningen. Inom dagligvaruhandeln ökade rörelseintäkterna med 9 procent medan rörelsekostnaderna exklusive personalkostnader steg med 13 procent första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022", skriver SCB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons