Annons
Nyheter

Nordea rusar trots stora kreditförluster

Coronakrisen slår hårt mot storbanken Nordea, som i en kvartalsrapport gör stora avsättningar för befarade kreditförluster och nedskrivningar.
Men på börsen är det tummen upp. Nordea-aktien rusar uppåt.
Ekonomi • Publicerad 29 april 2020
Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Covid-19-pandemin har utvecklats till en allvarlig kris som kan förändra samhällen på lång sikt, tror Nordeas vd Frank Vang-Jensen.

– Just nu tror vi det blir en djup, djup recession. Så frågan är när vi kan se tecken på en stabilisering och se att ekonomierna börjar gå framåt, säger Frank Vang-Jensen till TT.

Annons

Han hoppas på en stabilisering till sommaren.

– Men jag tycker inte man kan utesluta något scenario just nu, tillägger han.

Slår på balansräkningen

Nordeas vinst under årets första kvartal sjönk med 4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Räntenettot, alltså vad banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, ligger samtidigt i linje med marknadens förväntningar. Samma sak gäller det så kallade provisionsnettot.

På börsen är det tummen upp. Nordea-aktien tillhör de stora vinnarna i ett brett börslyft, med en kursuppgång på över 7 procent i eftermiddagshandeln.

Resultatet tyngs av stora avsättningar för kreditförluster och en rejäl smäll från förluster i bankens egen portfölj av värdepapper.

– När marknaden går ner så kraftigt som den har gjort slår det på vår balansräkning. Det har drabbat oss i första kvartalet, säger Vang-Jensen sedan banken skrivit ned värdet på sina tillgångar med 155 miljoner euro i kvartalet.

Vet inte när det vänder

Det handlar enligt Vang-Jensen om allt från säkerställda obligationer och statsobligationer, men även andra värdepapper och tillgångar.

– När priserna går ner på tillgångar slår det på våra intäkter. Så får vi se om det kommer tillbaka upp igen. Det väntar vi oss, att någon gång börjar det gå åt andra hållet. Men när det blir och hur vet vi inte något om.

Till detta kommer att Nordea reserverar 120 miljoner euro i befarade kreditförluster, ovanpå 34 miljoner i realiserade kreditförluster. Totalt har banken därmed, om man räknar in tidigare liknande avsättningar, satt undan 2,4 miljarder euro i balansräkningen för att hantera framtida förluster.

En annan effekt av coronakrisen är att kreditkortsköpen minskar kraftigt, ned med 30 procent enligt Vang-Jensen. Även betalningar med vanliga betalkort sjunker, men inte lika mycket då de ofta används för vardagsinköp.

Annons

– E-handeln ökar och många småföretag anpassar sig till nya affärsmodeller, säger han vidare om trender han ser.

Vill ha rätt att dela ut

Vang-Jensen beskriver de ekonomiska effekterna av coronakrisen som mycket svåra att överblicka, men betonar att Nordea går in i krisen med vad han beskriver som en stark buffert både av likviditet och kapital.

Nordea har under krisen tagit emot mer än 60 000 ansökningar om amorteringsfria perioder från kunder. Samtidigt kom det bara i mars in kreditförfrågningar från företagskunder på motsvarande drygt 13 miljarder euro.

"Mer än 70 procent av våra medarbetare arbetar just nu på distans, vilket innebär att vi kan hålla i gång verksamheten helt och hållet under krisen och upprätthålla en hög aktivitetsnivå, trots de tillfälligt stängda bankkontoren på vissa av våra hemmamarknader", tillägger han.

Nordeas styrelse har inför årsstämman i Helsingfors den 28 maj begärt att ägarna ger ett bemyndigande till styrelsen att dela ut totalt högst 0:40 euro per aktie för räkenskapsåret 2019 vid ett eller flera tillfällen. Men någon utdelning före den 1 oktober är inte aktuell, då det skulle strida mot rekommendationer från Europeiska centralbanken (ECB).

Fakta: Vinsten krymper i krisen

Nordea redovisar en rörelsevinst på 599 miljoner euro, motsvarande cirka 6,4 miljarder kronor, för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 621 miljoner euro motsvarande period 2019.

Vinsten pressas av kreditförluster på 34 miljoner euro och avsättningar för befarade kreditförluster till följd av coronakrisen på 120 miljoner euro. Under första kvartalet i fjol låg Nordeas kreditförluster på 42 miljoner euro.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, steg till 1 109 miljoner euro, från 1 056 miljoner euro. Provisionsnettot ökade till 765 miljoner euro, från 737 miljoner euro. Dessa intäktsmått låg i linje med förväntningarna, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Totalt uppgick Nordeas intäkter under första kvartalet till 2 001 miljoner euro, jämfört med 2 115 miljoner euro motsvarande period året före. Kostnaderna sjönk exklusive kreditförluster sjönk till 1 248 miljoner euro, från 1 452 miljoner euro.

Källa: Nordea

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons