Annons

Minskade industriordrar med fordon i botten

Ekonomi • Publicerad 7 maj 2019
Den totala orderingången till industrin minskade med nästan fem procent i mars, jämfört med samma månad året före. På Bilden monteringsfabriken på Volvo i Torslanda.
Den totala orderingången till industrin minskade med nästan fem procent i mars, jämfört med samma månad året före. På Bilden monteringsfabriken på Volvo i Torslanda.Foto: Thomas Johansson/TT

Industrins totala orderingång minskade 4,9 procent i mars jämfört med månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med mars i fjol minskade orderingången med 8,1 procent, kalenderkorrigerat.

Utvecklingen var negativ i en majoritet av industrins branscher. Kraftigast minskning märktes i fordonsindustrin som backade med 21,3 procent jämfört med februari.

Annons

Orderingången utvecklades negativt både på hemma- och exportmarknaden. På hemmamarknaden minskade den med 4,0 procent och på exportmarknaden minskade den 6,7 procent.

Siffrorna för mars är preliminära.

Hittills i år har den totala orderingången varit 4,5 procent lägre än perioden januari–mars 2018.

Hemmamarknaden har sedan årsskiftet minskat med 2,6 procent och exportmarknaden med 5,8 procent, enligt SCB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons