Annons

Minskade koldioxidutsläpp i 20 EU-länder

Utsläppen av koldioxid minskade förra året i 20 av EU:s 28 medlemsländer, enligt Eurostat. Därmed ökar hoppet om en vändpunkt i kampen mot växthusgaserna.
Miljö • Publicerad 8 maj 2019
I EU:s motor Tyskland minskade koldioxidutsläppen med 5,4 procent 2018 jämfört med 2017. Arkivbild.
I EU:s motor Tyskland minskade koldioxidutsläppen med 5,4 procent 2018 jämfört med 2017. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

De samlade utsläppen från förbränd olja, kol och gas gick ned med 2,5 procent från 2017 till 2018 i EU-området.

Året dessförinnan ökade de totala utsläppen med 1,8 procent och bara sju länder noterade minskningar, enligt EU:s statistikkontor.

Annons

– Efter fyra år utan väsentliga utsläppsminskningar har EU äntligen slagit in på vägen mot en koldioxidfri ekonomi, säger Wendel Trio, som leder Climate Action Network (CAN), en paraplyorganisation för 150 miljöorganisationer.

– För att undvika ännu värre extrema väderhändelser, mer torka, matbrist och ekonomisk förstörelse behöver vi skarpa nedgångar i utsläppen varje enskilt år, tillägger han.

Portugal bäst

Portugal var bäst i klassen med en minskning av sina utsläpp med 9,0 procent. Därpå följde Bulgarien 8,1 procent, Irland 6,8 procent och Tyskland 5,4 procent.

Tyskland, med EU:s största befolkning och ekonomi, stod 2018 för 22 procent av unionens samlade koldioxidutsläpp.

Sämst resultat hade Lettland där utsläppen ökade med 8,5 procent 2018 jämfört med 2017. I Polen, som i hög grad förlitar sig på föråldrade kolkraftverk för sin elförsörjning, steg utsläppen med 3,5 procent.

EU har åtagit sig att till 2030 ha reducerat sina koldioxidutsläpp med 40 procent under 1990 års nivå.

Brittisk kolfrihet

Kolkraftens födelseland Storbritannien noterar nu för första gången sedan den industriella revolutionen på 1800-talet en hel vecka utan att kol använts för att producera el, enligt The National Grid som ansvarar för det brittiska elnätet.

För två år sedan meddelade energibolaget att ett helt dygn förflutit utan att kol använts för att generera elektricitet. Det kallades då stolt "en milstolpe i energisystemets omställning". Storbritannien planerar att fasa ut sitt sista kolkraftverk 2025.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons