Annons
Nyheter

Rysk flygplansbrand krävde 41 liv

Över 40 människor omkom när ett flygplan nödlandade och fattade eld i Rysslands huvudstad Moskva, rapporterar ryska medier.
Minst två barn finns bland dödsoffren.
Ryssland • Publicerad 5 maj 2019 • Uppdaterad 6 maj 2019
Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflotplan i Rysslands huvudstad Moskva.
Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflotplan i Rysslands huvudstad Moskva.Foto: @artempetrovich via AP/TT

Planet tvingades nödlanda på stadens internationella flygplats Sjeremetjevo. Ett filmklipp av händelsen visar hur flygplanet omsluts av eld och tjock svart rök strax efter att det tagit mark, och fortfarande är i rörelse. Filmklipp och bilder på sociala medier visar hur branden snabbt sprider sig efter landningen och hur passagerare tar sig ut ur planet på en nödrutschkana.

Olyckan krävde 41 liv enligt den nytillsatta haverikommissionen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Den statliga nyhetsbyrån Tass, som hänvisar till samma källa, skriver att 37 människor överlevt. Flera personer har tidigare rapporterats som saknade.

Annons

Dmitrj Matvejev, hälsominister i Moskva oblast, säger att elva människor skadats varav tre vårdas på sjukhus, skriver nyhetsbyrån AFP.

Planet, som tillhör flygbolaget Aeroflot, är av typen Suchoj Superjet 100, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare.

Uppgifterna om hur och när branden uppstod går isär. Räddningstjänst och en besättningsmedlem uppger för Tass att branden ska ha brutit ut efter att planet träffats av blixten.

Flera medier har med hänvisning till vittnesuppgifter rapporterat att planet började brinna redan i luften. Flygbolaget Aeroflot skriver i ett uttalande att flygmotorerna sannolikt fattade eld i luften, skriver AFP.

Men andra medier, som nyhetsbyrån Interfax, rapporterar att branden startade i samband med nödlandningen. Bränsletankarna var fulla vid olyckstillfället, enligt Interfax källa.

Planet lyfte från Sjeremetjevo med destination Murmansk, men piloten begärde att få nödlanda kort efter att det lyft, uppger ryska statliga medier enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan sex och över tio personer, skriver Reuters. Planet hade 78 personer ombord varav fem tillhörde besättningen. Ett oklart antal människor kunde ta sig ur planet. På filmklipp från olyckan ses passagerare springa från platsen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev fick i uppdrag av president Vladimir Putin att låta tillsätta en haverikommission för att utreda händelsen. Kort därefter bekräftade utredarna i den nytillsatta kommissionen att minst 13 människor omkommit i olyckan.

– Presidenten uttrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till Tass.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar ska ha varit ombord på planet.

Annons

– Vi står i kontakt med ambassaden, säger Catherine Johnsson vid UD:s presstjänst.

/TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons