Annons
Nyheter

Över 80 döda i oroligheter i Etiopien

Oro och protester har lett till minst 80 döda efter mordet på den populäre artisten Hachalu Hundessas i Etiopien tidigare i veckan.
Etiopien • Publicerad 1 juli 2020
Den ledande oppositionspolitikern Jawar Mohammed har gripits i samband med oroligheter i Etiopien. Arkivbild.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Hachalu Hundessas politiska sånger har utgjort något av ett ledmotiv till oromofolkets proteströrelse, som verkat för självständighet för regionen Oromia och folkgruppen oromo.

– Så här långt har 81 personer dödats, inklusive tre poliser i Oromiapolisens specialstyrka, säger regionens polischef Ararsa Merdasa.

Annons

Den etiopiska regeringen har till följd av oroligheterna placerat ut militär på gatorna i huvudstaden Addis Abeba.

I tisdags greps landets ledande oppositionspolitiker, Jawar Mohammed, tillsammans med ytterligare 34 personer, enligt ett uttalande från den statliga polisledningen.

Oromofolkets kamp ledde 2018 till att Abiy Ahmed – själv oromo – blev premiärminister.

Hachalu Hundessas sköts till döds i måndags. Kort innan hade han kritiserat det etiopiska ledarskiktet, för att den inte lyckats få bukt med de våldsamma etniska motsättningarna i det östafrikanska landet.

Det är oklart vem som ligger bakom mordet, men enligt myndigheterna finns det misstänkta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons