Annons

Minst sju döda efter rysk robot mot bostadshus

Sju människor har dött efter att två ryska robotar träffat ett bostadshus i Donetskregionen i måndags.
Ukraina hävdar att ryska militären riktat den andra roboten mot räddningstjänsten som jobbade i rasmassorna efter den första träffen.
Ukraina • Publicerad 8 augusti 2023
Räddningsarbetare vid platsen i den ukrainska staden Pokrovsk där en rysk attack i måndags bland annat träffade ett bostadshus.
Räddningsarbetare vid platsen i den ukrainska staden Pokrovsk där en rysk attack i måndags bland annat träffade ett bostadshus.Foto: Ukrainsk räddningstjänst/AP/TT

Räddningsarbetare fortsatte under tisdagen att söka igenom rasmassorna i staden Pokrovsk, där två ryska robotar orsakade skador på flera byggnader.

De två ryska robotarna träffade byggnaden med 40 minuters mellanrum enligt ukrainska tjänstemän som nu anklagar den ryska militären för att ha riktat in sig på räddningsinsatserna.

Annons

– De visste att det fanns skadade under rasmassorna – de (polisen) behövde agera, gräva, rädda. Och fienden slog medvetet till en andra gång, säger Ivan Vyhivskyj, chef för Ukrainas polis, på tisdagen.

Rysslands försvarsdepartement hävdar å sin sida att man träffade en ukrainsk ledningscentral i Pokrovsk.

De döda i måndagens kvällsattacker var fem civila, en räddningsarbetare och en soldat, säger Donetskregionens guvernör Pavlo Kyrylenko. 81 människor uppges ha skadats, däribland två barn.

Ryssland har under hela invasionskriget riktat artilleri och robotar mot samma plats som de träffat kort inpå. Det leder ofta till att utryckande räddningsarbetare träffas vid en andra träff. Taktiken användes också av Ryssland i inbördeskriget i Syrien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons