Annons

Misstanke om valfusk i Guyana

Rösträknandet pågår för fullt efter valet i Guyana. Men redan innan något resultat redovisats anklagar såväl oppositionen som EU och USA landets valmyndighet för fusk.
Guyana • Publicerad 6 mars 2020
Människor köar för att lägga sin röst i Guyanas huvudstad Georgetown.
Människor köar för att lägga sin röst i Guyanas huvudstad Georgetown.Foto: Adrian Narine/AP/TT

Diplomater och utländska valobservatörer har hissat varningsflaggor över resultatet i valet i det lilla sydamerikanska landet. Röstsiffrorna i en av landets regioner är enligt observatörerna inte trovärdiga.

Ett resultat väntas tidigast under fredagen, men när de kommer lär de inte godtas av oppositionen.

Annons

– Det här är tjuveri, det är helt fabricerat. Vi kan inte bara acceptera det här resultatet, vi är ingen bananrepublik, säger oppositionsledaren Bharrat Jagdeo.

President David Granger, som representerar alliansen APNU-AFC, är dock övertygad om att han får fortsätta styra landet.

– Vi är här för att tjäna er under de kommande fem åren, sade han till sina anhängare på torsdagskvällen.

– När solen går upp svärs presidenten in på nytt.

Omvärldens intresse för Guyana – en tidigare brittisk koloni inklämd mellan Surinam, Venezuela och Brasilien – har vuxit sedan enorma oljefyndigheter utanför landets kust upptäcktes 2016. Exxon Mobil började i december utvinna oljan och produktionen väntas stiga från 52 000 fat per dygn till 750 000 år 2025.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons