Annons
Nyheter

Misstänkt båt i Sverige före Nord Stream-sabotage

Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Båten låg förtöjd i en hamn i Blekinge tolv dagar före attentatet, rapporterar Expressen.
Nord Stream • Publicerad 26 september 2023
Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två Nord Stream-ledningarna. Arkivbild.
Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två Nord Stream-ledningarna. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

Tidningens kartläggning har gjorts i samarbete med bland annat tyska medier som ARD, Süddeutsche Zeitung och Die Zeit.

Det är tidigare känt att tyska utredare hittat spår av sprängämnen på den segelbåt som misstänks ha använts vid Nord Stream-sabotaget i slutet av september förra året.

Annons

Andromeda – som ska ha hyrts – tros ha använts för att forsla ut sprängämnen till de ryska gasledningarna i Östersjön. Det framgår i ett gemensamt brev till FN:s säkerhetsråd från tyska, danska och svenska representanter.

Förtöjd i Sandhamn

Utredarnas teori är att dykare simmat ner från segelbåten och fäst sprängladdningar på gasledningarna.

Tolv dagar före explosionerna låg den 15 meter långa tyskflaggade segelbåten förtöjd i den lilla hamnen Sandhamn i sydöstra Blekinge, skriver Expressen med hänvisning till vittnen och källor.

– Det var en grupp män och en kvinna, säger seglaren Thorsten Bruns, som hade lagt till bakom segelbåten.

Lade till i Polen

Båten ska ha lämnat Sandhamn någon gång den 14 september, enligt Expressen.

Uppgifter från polska myndigheter gör gällande att Andromeda sedan lade till i Kolobrzeg i Polen den 19 september, några dagar före explosionerna.

Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.

– Just nu är vi inne i ett sådant läge där vi inte vill störa utredningen på något sätt genom att göra något utspel eller ge kommentarer kring ärendet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Expressen.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten, den 26 respektive den 27 september förra året.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons