Annons

Misstänkt inför rätta – 24 år efter våldtäkt

För snart 24 år sedan våldtogs en åttaårig flicka i södra Göteborg. Nu har rättegången mot den misstänkte våldtäktsmannen inletts.
Mannen, som knyts till fallet via dna-spår på flickans tröja, säger sig inte minnas något av händelsen.
Brott • Publicerad 13 maj 2019
Thomas Ahlstrand är åklagare i fallet som nu gått till rättegång – efter 24 år.
Thomas Ahlstrand är åklagare i fallet som nu gått till rättegång – efter 24 år.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det blev inte oväntat stängda dörrar under större delen av den första rättegångsdagen i Göteborgs tingsrätt, bland annat när den utsatta kvinnan, som nu är i 30-årsåldern, skulle höras.

Den misstänkte, en 58-årig flerbarnspappa, förnekar fortsatt brott, rapporterar lokala medier.

Annons

Flickan var på väg hem från skolan på sin cykel i september 1995 när en man dök upp och drog omkull henne och sedan misshandlade och våldtog henne. Hon blev allvarligt skadad och vårdades på sjukhus i fem dygn efter händelsen.

Greps efter lagändring

Fallet var länge olöst och den grova våldtäkten skulle ha preskriberats nästa år. Men tack vare en lagändring från årsskiftet kunde utredarna beställa en ny form av dna-sökning i registren – en så kallad familjesökning – och fick träff på en närstående till den misstänkte mannen.

När polisen kontaktade den 58-årige flerbarnspappan för ett salivprov, topsning, höll han sig först undan. Men efter två veckor hittades mannen och greps, på en ort söder om Göteborg. Dna-prov togs och visade – närmare 24 år efter våldtäkten – att det var hans sperma som hade hittats på flickans tröja 1995.

Minns inte

I polisförhören säger han dock att han inte känner till något om händelsen och hänvisar till minnesproblem efter en fallolycka som enligt honom själv lett till en hjärnblödning.

"Jag har väldigt svårt att komma ihåg bakåt i tiden", säger han.

Mannen ska förhöras i tingsrätten på tisdagen, men enligt åklagaren kan det bli aktuellt med stängda dörrar även då.

– Ja, det finns tecken som tyder på det, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till .

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons