Annons
Nyheter

Mobilbetalningar stoppas i Zimbabwe

Zimbabwe har satt stopp för all ekonomisk handel via mobiltelefoner. Dessutom stoppas all handel på landets aktiebörs.
Ekonomi • Publicerad 27 juni 2020
Människor i Zimbabwes huvudstad Harare köar utanför en bankomat, tidigare i år.
Människor i Zimbabwes huvudstad Harare köar utanför en bankomat, tidigare i år.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

En mycket stor del av alla ekonomiska transaktioner i Zimbabwe görs via mobiltelefoner. I ett försök att stävja den ekonomiska brottsligheten i landet har den möjligheten stängts av med omedelbar verkan.

Landets informationsdepartement skriver i ett uttalande att: "Regeringen har i sin ägo oklanderliga bevis som visar mobiltelefonbaserade system som i tillsammans med Zimbabwes aktiebörs antingen medvetet eller omedvetet deltar i olagliga aktiviteter som saboterar ekonomin".

Annons

Enligt siffror från 2016 står transaktioner via mobiltelefoner för 80 procent av alla betalningar i landet, och regeringens beslut kommer samma dag som de flesta månadslöner betalades ut. Landet har akut brist på fysiska pengar, och åtgärden tros skapa stora problem inte minst för den dagliga matvaruhandeln.

President Emmerson Mnangagwa, som 2017 tog makten när militären tvingade bort Robert Mugabe, har lovat att stabilisera Zimbabwes ekonomi. Landet lider just nu av den värsta ekonomiska krisen på över tio år och i april uppgav den årliga inflationen ligga på 800 procent.

Mnangagwa skyller de uteblivna framgångarna på det området på politiska motståndare som baktalar honom.

– Vi är helt medvetna om att det här kriget (mot den sviktande ekonomin) underblåses av de som baktalar oss, opportunister och missnöjda personer inom eliten med onda avsikter, sade han tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons