Annons

Moderaterna vill se mindre expansiv politik

Moderaterna vill se en mindre expansiv finanspolitik de kommande åren.
Politik • Publicerad 3 juli 2022
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson under ett seminarium i Visby.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson under ett seminarium i Visby.Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk ekonomi står inför en situation som vi inte har sett på väldigt länge, enligt henne.

Hon höll under söndagen, som är Socialdemokraternas dag i Almedalen, ett ekonomiskt seminarium där hon varnade för att politiken blåser på inflationen.

Annons

– Normalt sett när vi går in i lågkonjunkturer brukar vi trycka på med både penningpolitik och finanspolitik för att få upp efterfrågan. Det är det generellt sett inte läge att göra när vi har inflation.

Nya krav

– Det här ställer nya krav på den ekonomiska politiken för att balansera och leda Sverige rätt, att inte knäcka ekonomin och vara för åtstramande eller vara för expansiv så att man blåser på inflationen. Det här är nytt och kommer att bli betydligt svårare framöver, säger Elisabeth Svantesson.

Hon ser en risk när lönerörelsen drar igång och hoppas att den tyska lönerörelsen, som ligger före Sveriges, blir ansvarstagande eftersom den kommer att sätta sin prägel på oss.

Hon ser även en risk med ett kraftigt boprisfall och hoppas att priserna håller sig uppe.

Inga stora lån

Svantesson framhåller att satsningar som staten gör framöver måste vara finansierade, nu är det inte läge att belåna sig.

– Finanspolitiken ska inte elda på inflationen. Vi behöver återgå till balans, vi behöver återgå till överskott, vi behöver hålla igen.

– Jag tänker att när man lägger en budget för nästa år så ska den egentligen vara ganska neutral.

När det gäller just budgeten anser Svantesson att man måste komma bort från den situation som rått under mandatperioden, där regeringen inte varit säker på att få igenom sin budget. Att lägga massor av extrabudgetar riskerar att driva upp inflationen, varnar hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons