Annons

Modi stolt trots Indiens månlandarfiasko

Indien • Publicerad 7 september 2019
Chandrayaan-2 och bärraket på uppskjutningsplattformen den 15 juli. Arkivbild.
Chandrayaan-2 och bärraket på uppskjutningsplattformen den 15 juli. Arkivbild.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Den obemannade landaren var just i färd med att ta mark på månen när Indiens rymdmyndighet Isro förlorade kontakten med den. Misslyckandet på lördagen innebär ett kraftigt bakslag för landets rymdprogram och planerna på att bli det första landet i världen att utforska månens sydpol.

Men premiärminister Narendra Modi gör vad han kan för att hålla lågan vid liv.

Annons

– I vår ärorika flertusenåriga historia har vi ställts inför situationer som måhända bromsat oss, men de har aldrig krossat vårt mod, säger Modi i ett tal till nationen.

I ett känsloladdat ögonblick kunde premiärministern sedan ses krama om och trösta den synbart förkrossade Isro-ordföranden Kailasavadivoo Sivan.

– Vi är övertygade om att när det gäller vårt rymdprogram så ligger det bästa framför oss, säger Modi.

Månlandaren Vikram var en del av rymdfarkosten Chandrayaan-2 som lyfte den 22 juli från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien, inför en publik på tusentals personer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons