Annons
Nyheter

Moln och översvämningar under nyårsdagen

Årets första dag fortsätter trenden som avslutade 2020 – med moln. Men under helgen kan landets nordliga delar få en hel del solchanser och veckan avslutas utan nederbörd.
Väder • Publicerad 1 januari 2021
I norra Sverige riskerar det bli snöhalka under nyårsdagen och in över lördagen.
I norra Sverige riskerar det bli snöhalka under nyårsdagen och in över lördagen.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Arvika och Säffle råder översvämningar, rapporterade Sveriges Radio under nyårsaftonen. Översvämningsskydd har satts in för att skydda närliggande tätorter.

SMHI har samtidigt gått utmed en klass 2-varning för höga flöden i regionen.

Annons

Enligt Sara-Sofia Asp, chef för SMHI:s hydrologiska prognostjänst, kommer varningen ligga kvar tills flödena minskar i omfattning.

– Det stiger fortfarande, så den kommer ligga kvar i dag och ett antal dagar framåt, säger hon.

Molnigt över landet

Nyårsdagen bjuder annars på ett mulet väder över hela landet, med en hel del nederbörd i olika form.

– Ner över Götaland och Svealand kan det falla i form av regn eller snö. Från delar av nordvästra Svealand och upp över Norrland är det mer tydligt snöfall, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

Ska man ge sig ut på vägarna finns det risk för ishalka i delar av Svealand och Götaland då nederbörd riskerar att falla på kalla vägbanor. Norrut kan det i stället handla om snöhalka under dagen och in på lördagen.

– Där ska man vara lite extra vaksam om man ska ut på vägarna, säger Alexandra Olsson.

Solig söndag

Efter en ganska snöfattig decembermånad, på sina håll, kan det komma en del snö under helgen – främst i Svealand och södra Norrland. Längre söderut övergår det dock till blötsnö eller regn. I Götaland kommer nederbörden avta.

Efter snö kommer solsken – i landets norra delar. Med det kommer också lägre temperaturer och helgen avslutas med uppehåll på de flesta håll i landet.

– De klara områdena ser ut att sprida sig ner över södra Norrland. Även västra Svealand kan få lite solchanser på söndag, säger Alexandra Olsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons