Annons
Nyheter

Mördade Adriana hedrades med blomstertåg

Tolvåriga Adriana sköts ihjäl några veckor före sommarlovets slut.
Två år senare är det dödliga skjutvapenvåldet på väg mot en ny toppnivå i Sverige.
Brott • Publicerad 3 augusti 2022
Ett blomstertåg till Adrianas minne.Tolvåriga Adriana dödades vid en skjutning den 2 augusti 2020.
Ett blomstertåg till Adrianas minne.Tolvåriga Adriana dödades vid en skjutning den 2 augusti 2020.Foto: Robin Bäckman/TT
Antal skjutningar och antal döda per region, januari–juni 2021 och 2022.
Antal skjutningar och antal döda per region, januari–juni 2021 och 2022.Foto: Johan Hallnäs/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) var en av flera politiker som deltog i manifestationen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) var en av flera politiker som deltog i manifestationen.Foto: Robin Bäckman/TT
Nadia Reyes Rubiano medverkade i manifestationen.
Nadia Reyes Rubiano medverkade i manifestationen.Foto: Robin Bäckman/TT

De första sex månaderna av 2022 har sett en rejäl upptrappning av det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. 34 döda personer kan enligt polisens statistik jämföras med 45 döda för hela 2021 och 47 för hela 2020.

Ett av dessa mord inträffade natten till den 2 augusti 2020 då tolvåriga Adriana hamnade mitt i en skottlossning. Hon var ute med hunden då hon sköts till döds.

Annons

Under tisdagen hölls en manifestation i Adrianas minne.

– Vi får aldrig låta det här glömmas bort, jag upplever att samhället kan göra det ibland. När det här hände, för två år sedan, gjorde det riktigt ont i mig, säger initiativtagare och nattvandrare Gilbert Hällström.

Blomstertåg genom området

Manifestationen anordnades i form av ett blomstertåg genom Norsborg och Hallunda, till den skola Adriana gick på. Med i tåget fanns företrädare för flera av Sveriges riksdagspartier, däribland partiledarna Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L), Märta Stenevi (MP), Moderaternas gruppledare Tobias Billström – och justitieminister Morgan Johansson (S).

– Jag är här av två skäl. Det ena är för att hedra Adriana och hennes familj. Det andra är för att visa stark politisk uppslutning bakom alla som bor här, samt hur viktigt det är att vi gör allt vi kan för att vända den här utvecklingen, säger Morgan Johansson (S).

TT: Ni har suttit i regeringen under två mandatperioder, hur kommer det sig att ni inte kommit till rätta med problemen?

– Det är ingen quick fix det här. Vi har haft en fast organiserad kriminalitet under många år. När vi tillträdde 2014 vände vi utvecklingen när det gäller polis och straffrätten, säger Morgan Johansson (S).

TT: Hur många år behöver ni för att lösa de här problemen?

– Jag vill inte sätta ut något tidsperspektiv här. Problemen med organiserad brottslighet har vi haft i minst 20 år. Hells Angels och Bandidos etablerade sig i början på 90-talet och då följdes det av nya sådana här strukturer. Då är vi tillbaka över 30 år.

Viktig valfråga

Med knappt två månader kvar till riksdagsvalet har brottslighet blivit en allt viktigare fråga för väljarna. Enligt en aktuell studie från SOM-institutet är frågan rent av den viktigaste – för första gången sedan mätningarna startade 1979.

De politiker som medverkade vid tisdagens manifestation anser i princip unisont att mer borde ha gjorts tidigare.

Annons

– Frågan är viktig inte bara för oss utan också för medborgare, det är uppenbart att frågan om den växande otryggheten och kriminaliteten ligger på en så hög position som den nästan aldrig gjort i modern tid i Sverige, säger Tobias Billström (M).

L-ledaren Johan Pehrson tror att en ljusning ligger långt fram i tiden.

– Det här kommer ta tid att vända på, minst två mandatperioder. Vårt mål, för Liberalernas del, är att vi 2030 inte ska ha några utsatta områden. Det är ambitiöst och det kommer ta den tiden, säger han.

"Skyldighet komma hit"

Hittills i år har sex personer skjutits i Botkyrka kommun, varav fyra avlidit. Nadia Reyes Rubiano har under 40 år sett hur området förändrats.

– Vi har bott många år här i Botkyrka. Det är vår skyldighet att komma hit med tanke på det grova våld som inträffat. Det är en skyldighet jag tycker vi alla har, att stå upp mot det våld som drabbar samhället, människorna här i förorten och nu en flicka, säger Nadia Reyes Rubiano.

Botkyrkabon Nora Khalil har läst om flera dödsskjutningar, men säger att mordet på Adriana stack ut.

– Det här kändes så oskyldigt och fel, jag tänker på henne jätteofta även om jag inte ens kände henne, säger hon.

– Först och främst känner jag sorg, men sedan blir jag arg över att inget faktiskt görs åt problemen, det är många tomma ord.

Tre personer sitter häktade misstänkta för mordet på Adriana. Ett eventuellt åtal väntas först efter sommaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons