Annons
Nyheter

Mördade av misstag: Mammor, pappor och barn

En pappa går till gymmet och kommer aldrig hem igen. Hans liv tar slut på en intensivvårdsavdelning, skjuten i huvudet när han försökte rädda ett liv.
Mordet är ett i raden där utomstående dödats tillsynes av misstag i gängens allt mer hänsynslösa krigföring.
Brott • Publicerad 10 mars 2023
Ett hav av blommor täcker Karolin Hakims grav på S:t Pauli norra kyrkogård i centrala Malmö. 31-åringen sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i augusti 2019 med sitt nyfödda barn i famnen. Arkivbild.
Ett hav av blommor täcker Karolin Hakims grav på S:t Pauli norra kyrkogård i centrala Malmö. 31-åringen sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i augusti 2019 med sitt nyfödda barn i famnen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt TT:s sammanställning har minst 13 utomstående mördats sedan oktober 2018.

20 januari 2023, Solna. En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl utanför en restaurang i Stockholmsförorten Huvudsta. Mannen saknar koppling till kriminalitet och enligt flera medier är polisens teori att han misstogs för någon annan.

Annons

1 oktober 2022, Södertälje. En man i 40-årsåldern mördas med flera skott i närheten av en skola i Södertälje när han är ute och promenerar med en vän. En 17-åring misstänks för mordet. Polisens teori är att mannen, som saknar koppling till gängkriminalitet, sköts av misstag.

7 juni 2022, Kristianstad. En 25-årig man skjuts ihjäl på Lyckans höjd i Kristianstad. En halvtimme senare grips en 16-årig pojke som erkänner mordet. När åtal väcks säger åklagarna att offret inte den tilltänkta måltavlan. Pojken uppges ha råkat skjuta fel person.

28 mars 2022, Stockholm. En man i 55-årsåldern skjuts till döds på ett gym i centrala Stockholm. Enligt polisen är mördaren på jakt efter en annan man som befinner sig i lokalen. Offret går emellan och skjuts i huvudet. På fredagen dömdes en 17-åring, 16 år vid tiden för mordet, till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mord.

4 mars 2022, Haninge. En man i 30-årsåldern skjuts till döds i en bil i Brandbergen söder om Stockholm. Bilen står parkerad utanför ett mc-gängs lokaler där han uppges ha varit på fest. Mannen saknar enligt polisen koppling till konflikten som misstänks ha föranlett mordet.

12 oktober 2021, Stockholm. En 43-åring dödas och en 16-åring skadas allvarligt när en skytt öppnar eld utanför ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm. Polisen konstaterar att det rör sig om en "felskjutning", och att kulorna var ämnade för någon annan.

30 juni 2021, Göteborg. Polisen Andreas Danman dödas med flera skott när han patrullerar i Biskopsgården på Hisingen. En 17-åring döms för mordet till åtta års fängelse. Polisens teori är att mördaren misstar Danman för någon ur ett rivaliserande gäng.

29 december 2020, Stockholm. Tre unga män skjuts i Tensta centrum, varav en 19-åring dödas. Offret saknar koppling till gängkriminalitet, och enligt polisen är han inte skyttens måltavla.

2 augusti 2020, Botkyrka. Tolvåriga Adriana skjuts till döds i Norsborg söder om Stockholm när hon är ute och går med hunden. Hon träffas av en förlupen kula när en grupp unga män öppnar eld med automatvapen mot personer ur ett rivaliserande gäng vid en bensinmack.

26 augusti 2019, Malmö. Den 31-åriga läkaren Karolin Hakim skjuts ihjäl på öppen gata i Malmöstadsdelen Ribersborg. I famnen håller hon sitt nyfödda barn. På platsen finns även barnets pappa, som misstänks vara den verkliga måltavlan.

28 augusti 2019, Stockholm. Ndella Jack ligger i sängen i lägenheten i förorten Råcksta när kulorna börjar vina genom fönstret. Hon träffas av 19 skott och avlider. Måltavlan är enligt polisen 18-åringens make, som befinner sig i lägenheten men undkommer kulorna.

Annons

14 november 2018, Göteborg. En 24-åring sitter på en bänk i stadsdelen Biskopsgården när han avrättas med flera skott från nära håll. En 18-åring grips och erkänner mordet. Han bekräftar under rättegången att han skjutit fel person och säger att han "inte tänker så mycket på om det var rätt kille".

21 oktober 2018, Stockholm. En 22-årig lärarstudent mördas på öppen gata i Stockholmsförorten Segeltorp. Han skjuts bakifrån med 13 skott när han kommer ut från en restaurang med sin kusin. Polis och åklagare konstaterar att mordet är en "felskjutning" och att mannen sannolikt misstagits för någon annan.

Flera av de ovan nämnda fallen är fortfarande pågående utredningar. Motiv och bakgrund är således i flera fall inte fastställt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons