Annons
Nyheter

Morddömd nekas resning i HD

Högsta domstolen nekar återigen en livstidsdömd 61-åring resning i ett fall om ett mord på en kvinna i Nyköping 2006. Det var tredje gången mannen, som hela tiden hävdat sin oskuld, ansökt om resning.
Brott • Publicerad 9 december 2020
Högsta domstolen avslår en morddömd mans ansökan om resning. Arkivbild.
Högsta domstolen avslår en morddömd mans ansökan om resning. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Han dömdes 2006 till livstids fängelse för ett mord som skedde i Nyköping i april samma år. En sjuårig pojke såg sin mamma skjutas till döds i hemmet, och pekade ut 61-åringen som den skyldige.

Ingen teknisk bevisning band mannen till mordet, utan sonens utpekande vägde tungt. Men förhören med pojken anses ha stora brister.

Annons

Podcasten Spår har granskat fallet och det var med anledning av uppgifter som där framkom som mannen begärde resning på nytt. Men den nya bevisningen räcker inte till för att fallet ska få en ny prövning, enligt det beslut som Högsta domstolen fattat under onsdagen.

"NN (61-åringen) har inte visat någon omständighet som kan föranleda resning i målet", skriver Högsta domstolen.

61-åringen har begärt resning vid två tidigare tillfällen, 2014 och 2017. Han har "med bestämdhet förnekat gärningen" skriver hans försvarare i den senaste resningsansökan.

Fakta: Resning

Resning är ett rättsmedel som betyder att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det är svårt att få resning – egentligen är utgångspunkten att ett avgörande står fast när det inte kan överklagas.

Men man kan ändå beviljas en ny prövning. Detta om exempelvis om rättstillämpningen strider mot lagen eller det har tillkommit några nya, viktiga omständigheter eller nya bevis som inte tidigare var kända, och som sannolikt hade inneburit att utgången blivit en annan om de var kända när målet avgjordes.

Bara en mycket liten andel av de resningsansökningar som kommer in beviljas.

Källa: Högsta domstolen, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons