Annons
Nyheter

Mordet på tolvåriga Adriana: Detta har hänt

En djup konflikt mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm ledde sommaren 2020 till dödsskjutningen av tolvåriga Adriana.
Krypterade chattar och en musikvideo blev viktiga pusselbitar i jakten på mördarna – och hösten 2022 åtalades tre män.
Brott • Publicerad 13 mars 2023
Ett blomstertåg till tolvåriga Adrianas minne på tvåårsdagen av mordet den 2 augusti 2020.
Ett blomstertåg till tolvåriga Adrianas minne på tvåårsdagen av mordet den 2 augusti 2020.Foto: Robin Bäckman/TT

1) Mordet

Natten mot den 2 augusti 2020 rullar en vit Audi in på en bensinmack längs E20 i höjd med Norsborg söder om Stockholm. Rutan vevas ned och ett automatvapen riktas mot två unga män som befinner sig utanför den intilliggande McDonaldsrestaurangen.

Annons

Kulorna viner över parkeringsplatsen innan bilen lämnar platsen i hög fart. Måltavlorna, kopplade till ett rivaliserande kriminellt gäng, klarar sig oskadda. Det gör inte tolvåriga Adriana som råkar komma i skottlinjen.

2) Hämndaktionen

Att ett barn faller offer för gängens hänsynslösa våld leder till bestörtning och avsky. Även de tilltänkta måltavlorna reagerar med vrede och börjar omedelbart planera vedergällning. En dryg månad senare, den 7 september, kommer hämnden genom ett mordförsök i Vällingby.

Åtta personer döms senare till fängelse för sin inblandning. En av dem har när han grips en bild på Adriana som bakgrund på sin mobiltelefon.

3) Musikvideon

I utredningen av mordet på Adriana nås en första framgång med hjälp av en musikvideo inspelad dagarna före mordet. I videon syns en rapartist posera med en automatkarbin omgiven av maskerade och beväpnade män. De står framför den vita Audin, och vapnet visar sig vara det som dödade tolvåringen.

Rapartisten döms tillsammans med ytterligare två män för grovt vapenbrott. Samtidigt fortsätter jakten på mördarna.

4) Chattarna

Det dröjer nästan ett år innan det verkliga genombrottet kommer. Som i så många andra fall de senaste åren är det knäckta krypterade chattjänster som utgör nyckeln.

Plötsligt kan utredarna följa hur de misstänkta mördarna kommunicerat kvällen för dödsskjutningen. En av dem, en 24-åring, skriver att han fått information om att de tilltänkta måltavlorna befinner sig i staden, att han ska träffa två personer och kanske slå till.

Annons

När den vita Audin stannar till vid bensinmacken har personerna de egentligen är ute efter, tre män kopplade till Vårbynätverket, hunnit lämna platsen. De försöker i stället skjuta två män från ett nätverk i intilliggande Norsborg – men dödar i stället Adriana.

5) Åtalet

I oktober 2022 väcks åtal i ett omfattande mål som utöver mordet på Adriana innefattar en rad brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk söder om Stockholm sommaren 2020.

Sex män åtalas för bland annat mord, flera mordförsök, förberedelse till mord, grova vapenbrott och grov misshandel. Tre av dem, 24, 30 och 32 år gamla, åtalas för mordet på Adriana. Bland dem finns en av de dömda för grovt vapenbrott kopplat till musikvideon.

6) Yrkar på livstid

På måndagen gick rättegången in i sitt slutskede. Åklagare Anna Svedin yrkade i sitt slutanförande på livstids fängelse. Något annan påföljd är, säger hon, utesluten.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Fakta: Sex åtalade efter mordet på Adriana

Totalt är sex män åtalade i målet, som rör mordet på tolvåriga Adriana och en rad andra brott med koppling till en konflikt söder om Stockholm, mellan det polisen kallar Maygrupperingen och dess dödsfiender i Vårbynätverket och den så kallade Norsborgsgrupperingen.

En 30-årig man, enligt polisen tongivande i den så kallade Maygrupperingen, är åtalad för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen den 2 augusti 2020 i Norsborg i Botkyrka, då Adriana dödades.

Han är även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då han i slutet av juli 2020 ska ha planerat att åstadkomma en explosion, förberedelse till mord på ett antal personer från konkurrerande nätverk under samma period, samt försök till mord den 21–22 juli 2020 då ett stort antal skott sköts med AK-47 mot en man i Norsborg. Enligt åklagaren var mannen inte den tilltänkta måltavlan.

Även en 32-åring och en 24-åring är åtalade för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen. 32-åringen är också tillsammans med en 31-årig man åtalad för grovt vapenbrott då de hjälpt till att undanröja de vapen som användes.

24-åringen är även åtalad för grov misshandel i juli 2020, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse till mord tillsammans med 30-åringen samt grovt vapenbrott.

En annan 24-årig man åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, då han förvarat en krypterad telefon och försökt elda upp bilen som användes vid dödsskjutningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons