Annons

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

En känd tjetjensk bloggare överfölls i en bostad i Gävle i förra veckan. Han övermannade angriparen och fick denne i en blodig video att erkänna att han kommit från Moskva.
Även Sverige kan därmed ha blivit skådeplats för attacker mot regimkritiska tjetjener i exil.
Brott • Publicerad 3 mars 2020
Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov bredvid ett porträtt av sin pappa Akhmad Kadyrov, presidenten som dödades 2004 i ett bombdåd. Arkivbild.
Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov bredvid ett porträtt av sin pappa Akhmad Kadyrov, presidenten som dödades 2004 i ett bombdåd. Arkivbild.Foto: Musa Sadulayev/AP/TT
Tjetjenien.
Tjetjenien.Foto: 

Internationella medier har tidigare rapporterat om attacken, men inte i vilket land. TT kan nu berätta att det var i Gävle.

Överfallet skedde den 26 februari i bostaden där den 32-årige bloggaren Tumso Abdurachmanov befann sig. Angriparen, en 29-årig rysk medborgare, häktades i söndags på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Annons

– Han förnekar brott, säger kammaråklagare Therese Stensson till TT.

Också offret var inledningsvis misstänkt för brott eftersom båda hade ordentliga skador.

– Men utredningen visar att det våld målsägaren utövar gör han i nödvärn.

– Målsägaren verkar av allt att döma vara tjetjensk medborgare. Mer än så vill jag inte kommentera om honom, säger Therese Stensson.

"De har min mor"

Med en hammare i högsta hugg gav sig angriparen på bloggaren, som fick en skada i pannan men lyckades försvara sig.

Abdurachmanov filmade och lade ut en video som enligt honom visar efterspelet till attacken. Regimkritikern hörs andas häftigt, visar upp hammaren och frågar ut angriparen som ligger i blodpölar på köksgolvet.

– Varifrån kommer du? undrar tjetjenen.

– Från Moskva, svarar ryssen till sist.

– Försökte du döda mig?

– Nej.

Annons

Efter en stund tillägger den oskadliggjorde angriparen:

– De har min mor.

Ute efter hämnd

Abdurachmanov har också lagt ut en annan video där han utförligt berättar om händelseförloppet.

– Jag hoppas att svenska rättsliga myndigheter kommer att göra en ordentlig utredning.

– Närmaste tiden kommer jag, om Gud vill, att fortsätta mitt jobb, säger han.

Efter flykten från Tjetjenien 2015 har Abdurachmanov gjort sig ett namn på Youtube. Inför sina över 140 000 följare fokuserar han på människorättsbrott och korruption i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Förra året deklarerade den inflytelserike talmannen i det tjetjenska parlamentet, Magomed Daudov "blodfejd" mot Abdurachmanov. Detta sedan den oppositionelle bloggaren kallat Tjetjeniens förre president Achmad Kadyrov (mördad 2004) "förrädare".

Sonen Ramzan Kadyrov, numera Tjetjeniens ökände ledare, står mycket nära Daudov.

Flera mördade

Michael Runey på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders bedömer att risken för tjetjenska regimkritiker i utlandet har ökat på senare tid.

– Det är chockerande nyheter, vi är väldigt glada att höra att han överlevt attacken. Men tyvärr är det inte första gången som en tjetjensk regimkritiker attackeras på detta brutala sätt, säger han till TT.

Annons

I augusti sköts Zelimchan Changosjvili ihjäl med två skott i en park i centrala Berlin. Han tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade tidigare stridit med tjetjenska rebeller. Den misstänkte mördaren, en kazakstanier med falska ryska identitetshandlingar, ska tiden före dådet ha haft nära kontakt med den ryska säkerhetstjänsten FSB.

I januari mördades en annan oppositionell tjetjensk bloggare, Imran Alijev, på ett hotellrum i Lille. Fransk polis betraktar mordet som politiskt motiverat.

Nekades asyl

Enligt Michael Runey verkar attacken i Gävle snarare vara kopplad till den tjetjenska regimen än till FSB.

– Det finns olika typer av attacker. De som är beordrade från Moskva, eller från Moskva och Groznyj tillsammans, eller från Groznyj utan Moskvas vetskap. Som vi förstår handlar det om det sistnämnda i detta fall, säger han.

Abdurachmanov hade sökt men nekats asyl i Polen. När han kom till Sverige och hur han hamnade i Gävle är oklart. För Civil Rights Defenders var det hur som helst en överraskning att han flyttat hit.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons