Annons

Hopp om lugn vid stökig gräns

Aja baja, säger EU till Turkiet och uttalar i stället ett enat stöd för Grekland efter flykting- och migrantkaoset vid gränsen.
Fast fortsatt samarbete med Turkiet behövs ändå.
EU • Publicerad 4 mars 2020
EU:s migrationsansvariga kommissionärer Ylva Johansson och Margaritis Schinas vid onsdagens migrationsministermöte i Bryssel.
EU:s migrationsansvariga kommissionärer Ylva Johansson och Margaritis Schinas vid onsdagens migrationsministermöte i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Tusentals människor har försökt att komma in i Grekland sedan Turkiet i förra veckan meddelade att man skulle "öppna" sin gräns för att släppa in flyktingar och migranter i EU.

Det flesta har inte lyckats – och det kommer de fortsättningsvis inte heller att göra.

Annons

"Olagliga gränsövergångar kommer inte att tolereras. På det här området kommer EU och dess medlemsstater att vidta alla nödvändiga åtgärder, i enlighet med EU-lagar och internationell rätt", heter det i ett gemensamt uttalande från onsdagskvällens extrainsatta migrationsministermöte i Bryssel.

– Ett ganska bra resultat av det här mötet. Det kan mycket väl vara så att det kommer att lugna ner sig nu lite kring gränsen när EU på ett så här tydligt sätt sluter upp bakom Grekland. Det vi ville uppnå – att sänka konfliktnivån nu och åstadkomma diplomatiska förbindelser mellan EU och Turkiet – det har vi klarat av, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) efteråt.

Hårda tag

Från svensk del betonas inte minst orden om att agera i enlighet med EU-lag och internationell rätt. Många frågor har annars väckts kring hur grekisk militär och polis agerat mot migranter och flyktingar vid gränsen.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson hävdar ändå att EU-kommissionen har ständig kontakt med grekiska myndigheter för att se till att alla metoder som används är "i linje med lagar och internationell rätt".

– Jag kan inte alla detaljer om vad som har använts. Jag kan bara säga att de måste vara proportionerliga och måste följa och respektera grundläggande mänskliga rättigheter. Det är helt avgörande, säger hon.

På onsdagsmötet redovisade hon kommissionens handlingsplan för att hjälpa Grekland, med hundratals nya gränsvakter, fartyg och miljarder i stöd till landets flyktinghantering.

Sverige kommer att hjälpa till.

– Vi är inte bara skyldiga utan också villiga att vara med, både med personal och material. Vi är beredda att ställa upp, säger Morgan Johansson.

Samarbeta mer

Grunden i konflikten är samtidigt långt ifrån löst. Turkiet vill fortsatt ha mer EU-hjälp för att ta hand om de 3,7 miljoner syriska flyktingar som finns i landet.

Och även om EU nu "skarpt tillbakavisar" de senaste dagarnas turkiska agerande så trycker man också hårt på att båda parter tjänar på det samarbete och de åtaganden som gjordes i det avtal som slöts i början av 2016.

Annons

Morgan Johansson räknar med någon form av fortsättning för Turkiet-avtalet.

– Turkiet ligger där det ligger och det är den förhandlingspart som vi har att agera med. Vi kan inte ha en situation där vi riskerar att det kan komma ett par tre miljoner flyktingar till Grekland. Det hanterar vi helt enkelt inte, säger migrationsministern efter mötet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons