Annons
Nyheter

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

Elva ihjälskjutna och en död i en sprängning.
September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.
Brott • Publicerad 28 september 2023
En person miste livet i den kraftiga explosionen i Storvreta utanför Uppsala.
En person miste livet i den kraftiga explosionen i Storvreta utanför Uppsala.Foto: Anders Wiklund/TT

7 september, Uppsala kommun: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem i Gränby. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man med kopplingar till det så kallade Foxtrotnätverket. Två tonåringar, en 15-åring och en 19-åring, sitter häktade misstänkta för mordet.

11 september, Haninge: En 13-årig pojke hittas ihjälskjuten i ett skogsparti. Pojken, som hade anmälts försvunnen några dagar tidigare, hade skjutits i huvudet. Enligt åklagaren har mordet skett i en gängkriminell kontext.

Annons

12 september, Uppsala: En man i 25-årsåldern skjuts i en trappuppgång i Sala backe och avlider senare på sjukhus. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet" och misstänker felskjutning.

12 september, Sollentuna: En man i 20-årsåldern skjuts utomhus i Helenelund i Sollentuna och avlider senare på sjukhus.

13 september, Stockholm: En ung man skjuts på Vanadisvägen i centrala Stockholm och avlider senare på sjukhus. Enligt polisen finns kopplingar till den senaste tidens våldsdåd i Uppsala.

14 september, Stockholm: En tonårspojke avlider efter att ha hittats skjuten i ett villaområde i Västertorp i södra Stockholm. Polisen undersöker kopplingar till tidigare dåd.

16 september, Stockholm: En man i 40-årsåldern skjuts till döds utomhus i ett bostadsområde i Råcksta i västra Stockholm.

21 september, Sandviken: Två män, i 20-årsåldern respektive 70-årsåldern, dödas och ytterligare två personer skadas när skottlossning bryter ut på en krog i centrala Sandviken. Polisen misstänker att den yngre mannen var måltavlan för dådet, som kopplas till en lokal konflikt.

27 september, Stockholm: En ung man skjuts vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i Stockholm. Han fick vård på plats, men hans liv gick inte att rädda.

27 september, Haninge: Strax före midnatt kommer larm om en skottlossning, i Jordbro. På platsen hittas två skottskadade män, varav den ene är så svårt skadad att han avlider.

28 september, Uppsala: Mitt i natten sker en kraftig explosion i ett villaområde i Fullerö i Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern avled, dådet var enligt uppgifter till Aftonbladet dock riktat mot ett grannhus.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel gatuadress för dödsskjutningen den 13 september.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons