Annons

Mörka knarkaffärer upp i rätten

I dag inleds rättegången mot en 27-årig man från Lund som i flera år misstänks ha skött droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet. Åtalet är det största i sitt slag.
Brott • Publicerad 2 mars 2020
Inte ens på Darknet kan brottslingar vara säkra, enligt kriminalinspektör Björn Eriksson. Nu inleds rättegången mot en man från Lund som misstänks har administrerat droghandelsajten Flugsvamp 2.0. Arkivbild.
Inte ens på Darknet kan brottslingar vara säkra, enligt kriminalinspektör Björn Eriksson. Nu inleds rättegången mot en man från Lund som misstänks har administrerat droghandelsajten Flugsvamp 2.0. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani / TT

Mannen anklagas för att via sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer som omsatt 378 miljoner kronor.

Åtalet gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Han förnekar brott.

Annons

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt. Över 40 rättegångsdagar är planerade.

Genom Flugsvamp 2.0 kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet.

Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin och ägde rum på den medvetet svårspårade, krypterade och osökbara delen av nätet, som kallas darknet.

– Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats, sade åklagaren Annika Wennerström i samband med åtalet förra månaden.

27-åringen anklagas inte för att ha hanterat drogerna, utan för att tillhandahålla marknadsplatsen. Han fick tre procent av försäljningen, enligt henne.

Åtalet omfattar ytterligare fyra personer. Advokat Thomas Bodström försvarar den 27-årige huvudmannen:

– Vi kommer för det första kunna visa att polisen är helt fel ute när de påstår att det bara är en person som har skött det här.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons