Annons

Vårdmaterial ska säkras – "extraordinärt läge"

Socialstyrelsen blir central inköpare av medicinsk utrustning och Läkemedelsverket får i uppdrag att säkra läkemedelstillgången.
Regeringens besked kommer sedan flera regioner vädjat till regeringen att säkra tillgången på sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Jessica Gow/TT

– Läget är extraordinärt så därför behöver vi extraordinära åtgärder, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen beslutar inom kort att Socialstyrelsen blir central inköpare av medicinsk utrustning, enligt Hallengren.

Annons

Regeringen ger dessutom Läkemedelsverket i uppdrag att öka sina insatser för att säkra läkemedelstillgången.

Ministern: "Öka produktionen"

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har under dagen träffat representanter för läkemedelsindustrin och Läkemedelsverket.

– Vi har kommit överens om att vi gemensamt ska försöka öka produktionen och även få igång ny produktion där det finns kapacitet, säger Baylan.

Ministern utesluter inte att det behövs regelförändringar för att underlätta det.

Regionstyrelserna i Västra Götaland, Skåne och Stockholms län krävde tidigare i dag att regeringen tar ett nationellt grepp om varuförsörjning och prioritering av skyddsutrustning för att bekämpa coronaviruset sars-cov-2.

De lyfte då fram två krav, dels att ansvariga myndigheter får ett regeringsuppdrag att säkra tillgången på skyddsutrustning, dels att regeringen tar initiativ till en inhemsk produktion för att säkra tillgången långsiktigt.

Måste prioritera

Sveriges 21 regioner kan inte konkurrera om utrustningen och det är inte heller möjligt att vänta på den gemensamma EU-upphandlingen – det tar för lång tid, enligt regionordförandena.

– Staten måste prioritera var behovet är som störst så att inte 21 regioner sitter och hamstrar och ruvar på olika lager utan att utrustningen kommer till användning, säger Irene Svenonius (M) ordförande i Region Stockholm.

Region Stockholm riskerar att få brist på andningsmasker och provtagningsutrustning, och förbrukningsmaterial, enligt Svenonius. Lager finns, men läget är ansträngt.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om situationen i Region Stockholm.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons