Annons

Lind utesluter inte stöd till arrangörer

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) stänger inte dörren för ekonomiska ersättningar till de arrangörer som eventuellt drabbas av virusrestriktioner.
Kultur • Publicerad 11 mars 2020
Amanda Lind. Arkivbild.
Amanda Lind. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) bjöd under onsdagen in kultur- och idrottsaktörer som arrangerar publika evenemang till ett samtal för att diskutera rådande läge med coronaviruset, och hur man kan hantera en situation där publika sammankomster eventuellt kraftigt begränsas.

– Det är viktigt för mig att höra deras bedömning, hur de tänker framåt. Om det blir ett beslut om restriktioner, då kommer både kultur- och idrottsrörelsen påverkas. Det handlar om allt från konserter till teaterbesök och större biografvisningar. Snart börjar dessutom slutspelet i herrishockeyn, säger hon.

Utesluter ej ekonomiska insatser

Annons

Och arrangörerna som kan drabbas fick ett hyfsat positivt besked från den ansvariga ministern.

– Det finns ett arbete inom regeringen när det gäller frågor kring ekonomiska insatser kopplade till coronaviruset. Och vi tar så klart med oss alla de inspel som kom från mötet och de konsekvenser som vi vet kommer att beröra både kultur- och idrottssektorn.

Under dagen väntas Folkhälsomyndigheten komma med en begäran till regeringen om att införa restriktioner för större sammankomster. Exakt vad som räknas som en sammankomst och hur stora dessa får vara är ännu oklart.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, sade till TV4 Nyheterna på tisdagskvällen att det kan handla om att begränsa sammankomster till max 500 personer.

Enligt Amanda Lind lyftes framförallt en önskan om tydliga besked under mötet, för att på så vis få goda planeringsmöjligheter framöver.

– Men alla aktörer är medvetna om att hälsan går först, säger hon.

TT: Hur ser du på att Melodifestivalen genomfördes, med ca 70 000 besökare sammanlagt under genrep och final, trots coronaviruset? Tycker du att man skulle ha tagit ett annat beslut så här i efterhand?

– Nej, det är viktigt att man följer aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och det har man gjort, säger Amanda Lind.

Biografägarna inte bekymrade

Åke Hedlund, driftschef på Svenska Bio, representerade Biografägarna på mötet med kulturminister Amanda Lind. Han kan, coronaviruset till trots, inte se att biograferna skulle drabbas av ett beslut om mötesrestriktioner.

– De flesta biografer är inte större än en ledbuss och då får man förbjuda ledbussar också. Och det är nog inte aktuellt nu, och om det finns ett fall i Kalmar län, betyder det att vi ska stänga biografen i Kalmar? Nej, det blir inte aktuellt.

Annons

TT: Du tror att folk fortsätter att gå på bio även i helgen?

– Ja det är jag övertygad om. Om himlen ramlar ner går väl ingen ut överhuvudtaget, men det tror jag inte kommer att hända, säger han.

Stefan Forsberg, ordförande i Svensk scenkonst och vd för Konserthuset, säger att de allra flesta evenemang än så länge genomförs som planerat.

– Men från regering och myndigheter behöver vi nu inte bara rekommendationer utan beslut och en tydlighet i vad det är som gäller. Sedan får vi ta ställning till den begränsning man kommer fram till, säger han.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons