Annons
Nyheter

MP-kandidater vill inte leda som ensamt språkrör

Ett språkrör, eller en partiledare, är uteslutet. Då tänker tre som vill ersätta Miljöpartiets Per Bolund dra tillbaka sina kandidaturer.
– Det är för mig helt orimligt, säger Magnus P Wåhlin från Växjö.
Politik • Publicerad 15 augusti 2023
Magnus P Wåhlin (MP) är en av dem som kandiderar till språkrör för Miljöpartiet. Arkivbild.
Magnus P Wåhlin (MP) är en av dem som kandiderar till språkrör för Miljöpartiet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag är sista dagen för medlemmar i Miljöpartiet att nominera vem de vill se som språkrör efter Per Bolund. Han har meddelat att han avgår i samband med partiets kongress i november efter fyra år på posten.

Även den kvinnliga språkrörsposten, som innehas av Märta Stenevi, är uppe för omval. Men ännu har ingen meddelat att de utmanar henne.

Annons

Till Per Bolunds plats finns dock fler och fler kandidater. Nyligen meddelade Torbjörn Nilsson, ledamot i partistyrelsen och språkrör för partiet i Värmland, att han kandiderar.

– Vi kan försöka att bli ännu bättre på kommunikationen, det är det jag tror att vi måste jobba med – även om det inte är enkelt.

"Gör ett bra jobb"

Också Magnus P Wåhlin, som utmanade Per Bolund 2019, ger det en ny chans. Även han sitter i partistyrelsen.

– Jag har funderat och tror att jag skulle passa bra i den situation som partiet nu befinner sig i inför valet 2026, och framför allt skulle det vara väldigt roligt, säger han.

Men ingen av dem vill ställa upp om partiet kommer fram till att två-språkrörs-modellen ska skrotas för en partiledare.

– Jag kommer inte att ställa upp om det är så att man beslutar sig för att bara ha ett språkrör. Jag menar att vi kan inte efter 40 år som ett jämställt parti, första gången vi ändrar på det, välja en man. Det är för mig helt orimligt, säger Wåhlin.

– Vi är skapade ur kvinnorörelsen. Att då bestämma att vi ska ha en man, för mig skulle det gå emot allt vad vårt parti står för. Sedan efter några år skulle vi kanske kunna ha det.

Torbjörn Nilsson vill inte heller ställa upp om ledarskapsrollen ändras och lovordar Märta Stenevi.

– Jag tycker att Märta gör ett bra jobb, jag ser ingen anledning att försöka byta ut henne.

Omröstning snart

Ungdomsförbundet Grön ungdom anser att det vore bättre med ett språkrör och har fått till en rådgivande omröstning i frågan. Den ska hållas i mitten på september, något datum för den är ännu inte satt. Det blir då upp till ombuden att säga sitt.

Annons

Motiveringen till att slopa två språkrör är att medielandskapet har förändrats så pass mycket att det vore bättre för partiet att ha en tydlig röst utåt.

– Jag tycker det är att undervärdera väljarna, sedan förstår jag att det rent medialt kanske är bättre, säger Wåhlin.

Då kandiderar han inte

Martin Marmgren är den tredje mannen att offentliggöra sin kandidatur för att efterträda Bolund. Han är till vardags polis i Stockholm och sitter i MP:s partistyrelse.

För honom är inte strukturen på ledarskapet en stor fråga, det är inte avgörande för opinionssiffrorna med ett eller två språkrör, säger han.

Men även han tänker inte ställa upp om ledarskapet ska innehas endast av en man.

– Jag kandiderar under förutsättning att det ska väljas ett manligt språkrör. Jag skulle inte kandidera som ensamt språkrör, säger han.

Andra namn som det spekuleras om är Daniel Helldén, riksdagsledamot och tidigare trafikborgarråd i Stockholm, och EU-parlamentarikern och tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren.

Även de två kommunalråden Henrik Ölvebo och Henrik Blind har nämnts i sammanhanget.

På måndag nästa vecka måste de som nominerats meddela om de tackar ja eller nej till nomineringen.

Fakta: Miljöpartiets val av nya språkrör

15 augusti är sista nomineringsdag för medlemmarna.

21 augusti måste de som nominerats meddela om de tackar ja eller nej till nomineringen.

I september hålls en rådgivande omröstning bland ombuden för att se om partiet ska ha ett eller två språkrör.

Frågan kommer att tas upp på kongressen oavsett vad utfallet blir i omröstningen. På kongressen gäller att om mer än två tredjedelars majoritet säger ja till att skrota två-språkrörs-modellen så gäller förändringen direkt. Om det blir en majoritet men under två tredjedelars majoritet så behövs ett andra beslut på nästa ordinarie kongress, som är 2025.

I september och oktober planeras kandidatutfrågningar.

Den 17 oktober måste riksvalberedningen komma med sitt förslag inför kongressen.

Per Bolunds efterträdare väljs på partiets kongress i Örebro den 17–19 november.

Rättad: Förtydligar vad som gäller efter den rådgivande omröstningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons