Annons
Nyheter

MP kräver lag mot kärnvapen i Sverige

Nato • Publicerad 11 mars 2023
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) upprepar kravet på ett förbud mot kärnvapen i Sverige. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) upprepar kravet på ett förbud mot kärnvapen i Sverige. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Miljöpartiet vill ha garantier för att kärnvapen inte kommer att föras in i Sverige, varken i freds- eller krigstid. Den proposition om svenskt medlemskap i Nato som just nu behandlas i riksdagen är för otydlig om detta, anser språkröret Per Bolund.

– I dagsläget är det en viljeyttring, men det är inget som gäller långsiktigt. Vad händer om nästa regering har en annan uppfattning, kommer man då att öppna upp för att Sverige ska ha kärnvapen? säger han i Ekots lördagsintervju.

Annons

Han upprepar MP:s krav på ett förbud i lag mot kärnvapen på svensk mark.

– I närtid verkar det finnas en samsyn om att vi inte ska ha kärnvapen i Sverige. Men det är just den här osäkerheten som vi vill ha bort, säger Bolund.

Preliminärt kommer riksdagen att rösta om propositionen den 22 mars. Sex av åtta partier står bakom lagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet, med 42 av riksdagens 349 mandat, kommer att rösta nej.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons