Annons

Lövin: Miljöpolitik skapar inte klyftor

Miljöpartiet lanserar ett nytt förslag för att minska klyftan mellan stad och land.
Partiet vill skriva av studielån för unga som bosätter sig i glesbygd.
Politik • Publicerad 3 maj 2019
I sitt avskedstal som språkrör uppmanade Gustav Fridolin miljöpartisterna att slåss för både miljön och rättvisa.
I sitt avskedstal som språkrör uppmanade Gustav Fridolin miljöpartisterna att slåss för både miljön och rättvisa.Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet (MP) gjorde ett uselt valresultat i höstas och särskilt dåligt gick det på landsbygden.

Det finns också kritik mot att klimatpolitiken kan bli fördelningspolitiskt orättvis.

Annons

– Jag vägrar köpa bilden av att klimatomställningen skapar orättvisa eller klyfta mellan stad och land, sade språkröret Isabella Lövin i sitt tal på MP:s kongress i Örebro.

Hon lanserade ett nytt förslag som ursprungligen kommer från landsbygdskommitténs utredning, som blev klar för ett par år sedan.

– Vi vill göra det lättare för byskolan, äldreboendet och vårdmottagningen i glesbygden att attrahera lärare, sjuksköterskor och läkare, genom att kunna avskriva CSN-lån för unga som bosätter sig i glesbygdskommunerna, sade Lövin.

Är impopulära

I MP:s valanalys står att partiet måste inse att det är ett reellt problem att miljöpartister är så impopulära på landsbygden.

För att stärka sin ställning bland landsbygdsbor har MP presenterat flera förslag den senaste tiden.

Ett är att fastighetsskatten för vind- och vattenkraft ska tillfalla de kommuner där kraftverken står.

Ett annat är lägre arbetsgivaravgifter och lägre skatt för dem som bor i särskilt utsatta landsbygdskommuner.

– Det är inte miljöpolitiken som skapar klyftor mellan stad och land, tvärtom. Grön politik gör hela Sverige levande, sade Lövin.

Landsbygdspolitik och frågor om hur klimatpolitiken kan bli mer rättvis letar sig också in i debatten om vem som ska bli nytt språkrör efter Gustav Fridolin.

Bolund utmanas

Finansmarknadsminister Per Bolund är favorittippad, men han utmanas av Växjöpolitikern Magnus P Wåhlin.

Annons

– Jag vill bredda MP:s politik och vara tydlig med de sociala frågorna och ekonomisk rättvisa. Jag vill att vi pratar mer om rättvisa i vårt parti, säger Wåhlin och fortsätter:

– Det klart att när vi får en eftervalsanalys som säger att vi har svårt att förstå hur vanliga människor har det, då har vi ett bekymmer. Vi måste tala så att människor förstår vad vi säger och förstår hur vår politik förändrar och påverkar deras vardagsliv.

Han gör en poäng av att han inte sitter i riksdagen eller regeringen, och tror inte att det är en nackdel.

Om han skulle vinna valet på lördagen vore det en skräll, men själv tror han inte att det är omöjligt.

– Jag känner att stödet växer, så jag tror att det kan bli jämnt, säger Wåhlin.

Osäkerhet om MP

Även Gustav Fridolin talade mycket om rättvisa i sitt avskedstal. Han konstaterade att inför förra årets val var klimatfrågan stor, underblåst av sommarens torka och bränder – alla dagar utom på valdagen, som han uttryckte det. Då låg klimatfrågan inte ens på väljarnas tio-i-topp-lista.

Fridolins analys är att väljarna inte litade på att MP bryr sig om skola, äldreboenden, pensioner och annat i vardagen.

– När det kom till kritan vågade man inte rösta för miljön, trots att man ville. Osäkerheten om vad man fick när man röstade på Miljöpartiet blev för stor. Det kan vi ändra på, sade Gustav Fridolin och uppmanade partikamraterna att slåss för både miljö och rättvisa.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons