Annons

MSB ber Röda Korset om hjälp

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gett Röda Korset i uppdrag att under 2019 organisera frivilliga vid större katastrofer och nationella kriser, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 10 maj 2019
Släckningsarbete vid en skogsbrand i Ljusdal i fjol.
Släckningsarbete vid en skogsbrand i Ljusdal i fjol.Foto: TT

Uppdraget gäller volontärer som inte sedan tidigare tillhör någon frivilligorganisation.

– Det är framför allt erfarenheter från förra sommaren och de stora skogsbränder vi hade då som ligger till grund för att vi nu förbereder inför nästa sommar, säger Anna Nyman, enhetschef för den operativa avdelningen på MSB, till radion.

Annons

– Det fanns ett väldigt stort intresse från allmänheten att hjälpa till att lösa krisen och då gav vi ett uppdrag åt Röda Korset att hålla samman erbjudanden som kom från spontanfrivilliga.

Bland de uppgifter som kan bli aktuella märks att sköta logistik, eftersläckningsarbete och att stötta med material och informationsspridning.

Röda Korset är berett att kanalisera det stora engagemang MSB räknar med ska komma.

– Om vi förra året, från en dag till en annan, klarade av att ta hand om 6 000 namn och kanalisera vidare 1 000 så skulle jag säga att i år är kapaciteten ännu bättre, men jag kan inte ge en exakt siffra, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda korset, till radion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons