Annons

MSB: Finns ingen anledning att bunkra

Oroliga privatpersoner hamstrar matvaror och mediciner när coronaviruset breder ut sig över världen. Men MSB manar till lugn och menar att det inte finns någon anledning att bunkra – snarare kan det leda till ökad oro.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2020
Tomma butikshyllor när svenskarna bunkrar – men det är onödigt, enligt MSB. Arkivbild.
Tomma butikshyllor när svenskarna bunkrar – men det är onödigt, enligt MSB. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenskar hamstrar handsprit och värktabletter. I Australien utbryter bråk i mataffärer över de sista toapappersrullarna. Coronaviruset har fått oroliga människor världen över att bunkra matvaror och mediciner tills hyllorna gapar tomma. Men Patrik Jansson, enhetschef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, manar till lugn.

– Risken finns att oron sprider sig när bilder på tomma butikshyllor kablas ut. Det är viktigt att komma ihåg att butikshyllorna fylls på. Varuflöden har fungerat bra, även i de mest drabbade regionerna i Kina, säger han.

Bra med grundberedskap

Annons

MSB ser i nuläget inga störningar alls i varuflöden till livsmedelsbutikerna. Varor kan tillfälligt ta slut efter ett ökat tryck – men fylls alltid på igen efter några dagar.

Däremot är myndigheten positiv till att svenskarna har en grundberedskap hemma, så att man klarar sig i ett antal dagar om något skulle hända. Men det är ett generellt råd som inte specifikt gäller coronaviruset.

– Vi rekommenderar att man alltid ska ha mat, vatten, någon värmekälla och någon kommunikationsenhet hemma. De rekommendationerna är framtagna för att vara förberedd för alla typer av kriser inklusive naturkatastrofer.

Lyssna på myndigheter

Patrik Jansson understryker även vikten av att följa myndigheternas råd och rekommendationer. Känner man sig orolig kan man gå in på krisinformation.se där informationen ständigt uppdateras.

– Till exempel rapporteras det om att det är brist på handsprit, men Folkhälsomyndighetens rekommendation är att primärt tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit behövs bara om man inte har tillgång till det. Har man bara tvål hemma så klarar man sig bra, säger han och tillägger:

– Det finns ingen som helst anledning att börja hamstra nu.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons