Annons

MSB redo att upprätta modulhus för virustest

Ett modulhus kan smällas upp på fyra timmar. MSB:s personal står redo att rycka ut och upprätta nya provtagningsplatser utanför sjukhus.
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Bert Solberg och Tord Norrby på MSB:s lager i Kristinehamn visade statsminister Stefan Löfven (S) vilka tillgångar som finns på lagret.
Bert Solberg och Tord Norrby på MSB:s lager i Kristinehamn visade statsminister Stefan Löfven (S) vilka tillgångar som finns på lagret.Foto: Tommy Pedersen / TT
På MSB har man även lager för vallar som kan användas vid höga vattenflöden.
På MSB har man även lager för vallar som kan användas vid höga vattenflöden.Foto: Tommy Pedersen / TT

Flera sjukhus har redan upprättat så kallad drive in-provtagning där personer som misstänks ha smittats med coronaviruset väntar i bilköer, kör fram och sedan får en tops i näsan. Därefter kan personen vända hem i väntan på provsvar.

30 hus på kort tid

Tälten som satts upp har sjukhusen ansvar för själva. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap står beredd att med kort varsel föra upp 30 förproducerade hus som skulle kunna användas för provtagning utanför sjukhusens befintliga lokaler.

Annons

– Om vi skulle komma i fråga är väl om antalet smittade skulle öka kraftigt, säger Bert Solberg, tillförordnad chef på enheten för materialutveckling vid MSB:s lager i Kristinehamn.

– Man skulle kunna slippa exponera allt för mycket lokaler.

Tord Norrby, materialutvecklare på lagret, säger att när byggsatsen med huset väl transporterats kan det smällas upp på fyra timmar.

– Det beror lite på underlaget.

Förproducerade hus är att föredra framför tält om de ska stå en längre tid, enligt Norrby. Husen är 19 kvadratmeter stora och kan avgränsas med en vägg i mitten för att göra plats för två personer. De går också att bygga ihop för att få större kontorsdelar.

Diskussion pågår

Socialstyrelsen har skickat en förfrågan till MSB om de kan tillhandahålla husen och svaret är ja. Men ännu har ingen formell beställning kommit in.

– Socialstyrelsen har ett behov av att kanske upprätta fler provtagningscentraler. Man för en sådan diskussion, antingen med tält eller sådana här hus, säger Bert Solberg.

MSB har redan bidragit med kommunikatörer till Folkhälsomyndigheten, som sett ett ökat informationsbehov.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons